IMAĆEMO SAJMOVA KOLIKO I IZDAVAČA! Matija Bećković čitao stihove u knjižari srpske književne zadruge

D. Bogutović

22. 10. 2020. u 09:50

IZ svoje najnovije pesničke knjige "Ljudmiline pesme", kao i iz nekih drugih, akademik Matija Bećković je juče kazivao stihove, drugog dana "Sajma u SKZ".

ИМАЋЕМО САЈМОВА КОЛИКО И ИЗДАВАЧА! Матија Бећковић читао стихове у књижари српске књижевне задруге

Foto V. Danilov

- U svakom zlu vidimo neko dobro, pa ako nema velikog sajma, rađa se mnogo sajmova knjiga.

Imaćemo sajmova, koliko i izdavača! I svaki izdavač videće koliko ima pristalica. Na velikom sajmu se ne zna ko je došao zbog kog pisca, knjige, izdavača, a sada će se to znati.

Danas smo se u knjižari SKZ podsetili da je Jovan Jovanović Zmaj uručio člansku kartu Nikoli Tesli, kada je ovaj bio u Beogradu, 1892. kada su rođeni Ivo Andrić i Miloš Crnjanski - rekao je Bećković.

Jedna od prisutnih čitateljki i poštovalaca SKZ, Vera Perić, predložila je da Bećković uruči člansku kartu zadruge Novaku Đokoviću. Na to je pesnik u svom stilu, odgovorio:

- Ja mogu da zamenim Zmaja, koliko Đoković Teslu!

Foto V. Danilov

Govoreći nedavno o knjizi "Ljudmiline pesme", profesor Radivoje Mikić je rekao da  Bećković osvetljava duh našeg vremena u kome caruje površnost, konzumerizam i sve izraženija ravnodušnost prema drugim ljudima.

U "Zadruzi" je Matija Bećković, podsetio je Dragan Lakićević, urednik SKZ, objavio 20 knjiga, a prva je bila "Međa Vuka Manitoga" 1975. godine. Tri puta su se njegove knjige pojavljivale u znamenitom "Plavom kolu" i imale više izdanja: "Poeme", "Put kojeg nema" i "Prahu oca poezije". Sada su u "Zadruginim" izlozima, njegove aktuelne knjige, među kojima su "Kad se ponovo rodim" i "Ljudmiline pesme". SKZ najavljuje i njegovu novu knjigu, pod naslovom "Poema o Velju".

Danas u podne, na "Sajmu u SKZ" biće predstavljena "Knjiga o Nadeždi", koju su priredili Milo Lompar i Dragan Lakićević.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati