Најновије

РУСИЈА И КИНА РЕКЛЕ НЕ! Пропао план да се Уједињене нације избаце са КиМ! УНМИК остаје

Амбасадори земаља чланица Савета безбедности Уједињених нација поздравили су наставак дијалога Београда и Приштине под покровитељлством ЕУ, а Велика Британија и САД затражили су да се преиспита улога УНМИК-а на Косову и Метохији.

Небензја (Фото: РИА/ Правда)

С друге стране, руски амбасадор при УН Василиј Небензја рекао је да Москва сматра да је УНМИК кључна међународна мисија на КиМ, док је заменик кинеског амбасадора при УН Генг Шуанг рекао да Кина подржава наставак мандата УНМИК-а и важну улогу коју има та мисија.Кинески представник је, такође, позвао Београд и Приштину да спроводе договорене споразуме, оценивши да споразум о економској нормализацији односа из Вашингтона представља важан корак ка остваривању напретка. Он је нагласио да Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, да разуме легитимну забринутост Србије по питању Косова и да цени напоре Србије за политичко решење косовског питања. - Кина поздравља напоре обе стране да постигну узајамно прихваљиво решење - поручио је он.

Кинески представник је истакао да се његова земља нада да ће Приштина наставити да спроводи Бриселски споразум и "ефикасно промовисати оснивање" Заједнице српских општина. Он је, истовремено, изразио забринутост због изградње путева око манастира Дечани. Немачки дипломата поздравио је наставак дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. Он је указао и на важност Специјалног суда, наводећи да је то важан део изградње владавине права и окончавања некажњивости. Британски представник затражио је да се преиспита улога УНМИК на КиМ, наводећи да је ситуација значајно другачија у односу на 1999. годину, када је почео мандат те мисије. Он је, такође, поздравио наставак дијалога под покровитељством ЕУ, како и напредак који су две стране оствариле у Вашингтону.  

- Нормализација односа између Косова и Србије кључна је за регионалну стабилност и просперитет - поручио је британски дипломата.

Он је истакао да Британија подржава рад Специјализованих већа и специјализованог тужилаштва. Такође је позвао званичнике да се уздрже од реторике која би могла да повреди породице жртава рата, наводеци да Лондон снажно подржава владавину права. Заменица америчке амбасадорке при УН, Черит Норман Шалет оценила је као историјски дан када су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти у Белој кући потписали споразум о економској нормализацији односа и похвалила двојицу лидера да су показали огромну храброст упустивши се у преговоре.  

Она је, такође, позвала Савет безбедности да размисли о промени Унмика и предузме кораке у том правцу. Француска амбасадорка је оценила је да је један од главних изазова на КИМ "пуна нормализација односа са Србијом". - Свеобухватни, дефинитивни и правнообавезујући споразум је предуслов да се Србија и Косово придруже ЕУ - поручила је она. Она је, такође, поздравила наставак дијалога Београда и Приштине и поручила да је Француска уверена да две стране имају заједничку европску будућност.

"Дачић у Скупштини чувар плаже у зимском периоду." Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА