Foto: Screenshot / Youtube

Na današnji dan, pre 56 godina, rođen je Dražen Petrović, dete koje je kasnije postalo svetski i evropski prvak i olimpijski osvajač srebrne medalje, navedeno je na sajtu ABA lige.

I uprkos činjenici da je prošlo gotovo 27 godina od trenutka kada je tragična saobraćajna nesreća odnela košarkaškog genija, on ostaje u srcima ljubitelja košarke širom, ne samo Hrvatske ili naše regije, već i košarkaškog sveta uopšte.

PROČITAJTE JOŠ

Danas je baš kao i pre 30 godina, sve jasno kada pomenete ime i prezime Dražena Petrovića.

Kad je imao 19 godina, odveo je matični klub Šibenku u finale Kupa Radivoja Koraća i Jugoslovenskog državnog prvenstva, onog koji je dve godine kasnije uspeo da osvoji sa Cibonom, koju je poveo i vrh evropske klupske košarke.

Gotovo za svakog košarkaša to bi bio ostvarenje snova, ali Dražen se nije zaustavio na tome, već je nastavio da zabavlja navijače na još većoj sceni – prvo igrajući za Real Madrid, za koji je postigao ni manje ni više nego 62 poena u Kup evropskih pobednika kupova, a kasnije u NBA.

Iako put ka uspehu preko Atlantika u to vreme nije bio nimalo lak za evropskog igrača, njegova volja i odlučnost učinili su da blista u dresu Nju Džersi Netsa i, kako se kasnije pokazalo, njegovi nastupi su oni koji su mnogim Evropljanima otvorili put ka NBA ligi.

Kao i svuda, Dražen je ostavio neizbrisiv trag noseći dres reprezentacije Jugoslavije sa kojim je osvojio zlato na evropskim i svetskim prvenstvima, kao i srebro na Olimpijskim igrama.

View this post on Instagram

Happy birthday to the greatest! #DrazenPetrovic

A post shared by Drazen Petrovic Legacy (@drazenpetrovic_3) on

Kasnije je imenovan za prvog kapitena hrvatske reprezentacije.

Dražen je poslednju utakmicu odigrao 6. juna sa reprezentacijom Hrvatske protiv Slovenije u Poljskoj, pre nego što se dogodila tragična nesreća na putu kući, na autoputu u Nemačkoj.

Od tada je prošlo više od 26 godina, ali njegov duh je zaista još uvek živ.

Ljubitelji košarke i danas se s radošću sećaju slavnih dana njegove karijere iz Cibone, Jugoslavije i Hrvatske.

On je i dalje najveća inspiracija za sve mlađe generacije košarkaških fanatika na našim prostorima.

Da, i dalje se rado sećamo velikog Dražena!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram