Giros
Foto: Stuart Forster / Alamy / Alamy / Profimedia

Koliko Grci zaista rade, da li su Grkinje lepe i koji kalendar koristi njihova pravoslavna crkva su samo neke od zabluda koje Srbi imaju o zemlji u kojoj najradije letuju.

Sajt Grčki kutak nabrojao je neke od najčešćih zabluda koje Srbi imaju o Grčkoj i Grcima. Prenosimo ih u celosti.

Kalendar grčke pravoslavne crkve

Definitivno je ova zabluda u vrhu spiska najčešće spominjanih zabluda o Grčkoj i Grcima. Naime, ne znamo kako, ali se verovanje da su Grci prihvatili Gregorijanski kalendar proširilo kao munja nad Srbijom, a verovatno i ostalim državama. Čak ni mi, grčke snajke, nismo znale koji kalendar koristi Grčka pravoslavna crkva dok nismo došle da živimo u zemlju masline.

Pročitajte još:

Ruku na srce, verovatno su mnogi pomešali zbog u istoriji istaknutog pokreta unijata u nama dragoj Grčkoj. Međutim, istina je sasvim drugačija.
Naime, Grčka pravoslavna crkva prati Revidirani julijanski klendar, odnosno Novojulijanski kalendar, koji je nama Srbima poznatiji kao kalendar Milutina Milankovića. Tako da braća Grci ne slave sa nama na isti dan Božić, ali Uskrs, bar za sada, da.

Grci su neradnici

Nekako većina Srba na osnovu letovanja u Grčkoj zaključi da su Grci neradnici. To što neki Grci u poznatim letovalištima ne rade od ranog, a često i kasnog jutra ima debeo razlog. Naime, u Grčkoj uglavnom nije kao kod nas da se radi po smenama, bar ne u manjim prodajnim objektima, nego uglavnom iste osobe rade po ceo dan. Zbog toga postoji i dvokratno radno vreme, ne bi li radnici makar malo predahnuli.

Tako da ako u nekom turističkom mestu jedan prodajni objekat radi od podneva to je zato što će se isti zatvoriti tek oko ponoći, jer Bože moje oni su tu zbog turista koji posle večere uglavnom šetaju, a razne radnje su tu baš zbog njih otvorene do kasno u noć – ne bi li ih namamile da ostave koji evro više.

Slična situacija je i u većim gradovima najjužnije balkanske zemlje. Sem ako ne radite u većim prodajnim objektima iliti svetski poznatim trgovinskim lancima. Da budemo iskrene, ima tu i grčkih trgovinskih lanaca koji daju svojim zaposlenima rad po smenama, ali to je i dalje u manjem broju od onih koji radnike plaćaju da im utorkom, četvrtkom i petkom sede u radnji od jutra do mraka sa dva sata pauze poslepodne.

Grkinje nisu lepe

Svi mi koji živimo u zemlji sunca i mora znamo da je ovo samo mit i ništa više. Ne da postoje lepe Grkinje, već su one žene koje veoma brinu o sebi i te kako znaju da se bore za svoje mesto u porodici i društvu. Grkinje jesu bučnije i drčnije, ali na sebe nedaju. Bar je tako u većini slučajeva.

Pročitajte još:

Tokom godina života na Atici i te kako smo mnogo toga naučile od ženske populacije Elade, mada i dalje ne nanosimo beli puder i crveni karmin, a i ređe tapiramo kosu.

Da li su Grkinje teže od naših žena za druženje? Pa u principu jesu, mada to nije pisano pravilo. Baš kao i kod nas ima ih svakakvih, ali su drugačije odgajane od Srpkinja. Zbog toga one nama ne prijaju, mada svaka od nas iz tima Grčki kutak ima nekoliko drugarica Grkinja koje ne bi menjali ni za šta na svetu celom. Možda jesmo različite, ali lepota ovoga sveta je upravo u tome – zar ne?

Grci se zdravo hrane

Maslinovo ulje, limun, beli luk, origano…Samo su neki od zdravih sastojaka koje Grci konzumiraju svakodnevno. Međutim, bez obzira na to, ne možemo reći da ovo nije jedna od najbinijih stavki sa spiska najčešće zablude o Grčkoj i Grcima.
Istina je da Grci konzumiraju svakodnevno veliki broj zdravih sastojaka, a kako i ne bi kada im pola od njih rađa u dvorištu ili okućnici, veliki broj njih ima manji maslinak, mandarine i pomorandže na svakom koraku, limun ne zaostaje za njima, smokve su toliko ukusne i lepe da ne možete da prestanete da ih jedete. Međutim, baš kao i Srbi, Grci ne mogu bez brze hrane.

Giros, kalamaki i suvlaki se prodaju na svakom koraku.

Suvlaki
Foto: Rawf8 / Alamy / Alamy / Profimedia

Možda Grci nemaju pljeskavicu, ali zato jedu biftek u piti – isto vam ga zapakuju kao giros samo umesto seckanog mesa tu je biftek (nešto kao ćevap samo mnogo veće) ili kebab. Sada će mnogi od vas reći da je bolje i ta varijanta, bar kod prva tri nabrojana, jer se vidi šta jedete za razliku od pljeskavice. Međutim, treba da znate gde jedete brzu hranu baš kao što to činite i u Srbiji, jer nije isti giros kod Jorgosa i Nikosa. Jedan će da brine o kvalitetu mesa, dok će drugi gledati da prođe što jeftinije.

Grci nisu veliki ljubitelji supa i čorbi, mada jedu kuvana jela. Više vole da jedu hleb i makarone uz neko meso ili povrće.

Možda najveća mana kod Grka je kada večeraju. Naime, tokom letnje žege to su zaista kasni večernji sati. Večera često bude tek oko 9 ili 10 časova, a nije strano da bude i u 11.

Još nešto, koliko smo mi svi učeni da je doručak najbitniji dnevni obrok, to u Eladi ne važi. Naime, većina njih započinje dan uz jogurt s voćem, ako ne i samom voćkom ili dve, slatkim kroasanom ili prepečenim hlebom i džemom – ne mislimo na normalno parče hleba koje je prepečeno, već ima da se kupi dvopek čije je jedno parče manje i od parčeta tost hleba. Naravno, uvek ima izuzetaka, koji znaju da jedu pošteno – ko da ih je Srpkinja majka rodila.

Grci nisu moderni

Starijim generacijama iz naše otadžbine i dan danas su glavne asocijacije na Grke raskopčana košulja tako da se među prsnim dlakama vidi zlatan krst, pantalone illi farmerke u kojima je košuljana upasana i obuvene tzv. šimike. Priznajemo, ima i dan danas ovakvih primeraka, ali je taj broj znatno manji od pre.

Današnji Grci ne mogu i dalje bez košulja, ali sada se one nose na više načina. Mokasine, tj. model brodarica je skoro neizbežan u cipelarniku skoro svakog Grka, a tu su i cvike Ray Ban. Pošto su Grci krenuli da poslednjih godina više brinu o svom fizičkom izgledu, biće da im se vratilo ono antičko pravilo da um i telo moraju biti sinhronizovani tj. da se brinu i o jednom i o drugom, onda su mlađe generacije često odevene kao poznate svetske zvezde kada krenu u provod.

Što se tiče Grkinja, tu nema greške. Naime, Grkinje, baš kao i muški pripadnici njihovog roda, vole markirano. Shodno tome će se potruditi da uvek imaju makar jednu stvar „sa imenom“ na sebi, ako već ne mogu da priušte takav stajling od glave do pete. Ono što je kod Grkinja super je to što ne liče po odevanju ko jaje jajetu. Jednostavno se oblače drugačije i nema tog pritiska da je nešto IN i da se bez toga ne može. Najlepši deo toga je što su tinejdžeri uglavnom obučeni kao tinejdžeri, a ne da su krenuli na audiciju za Zvezde Granda. Znamo da ovo nisu sve najčešće zablude o Grčkoj i Grcima, ali su definitivno među prvima. Ako se setite još neke, ostavite je u komentaru.

*

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare