NOVI DETALJI O MONSTRUMU IZ PARIZA: Tinejdžer koji je odrubio glavu profesoru bio u kontaktu sa džihadistom

Novosti online

22. 10. 2020. u 14:27

18-GODIŠNjI ubica pariskog profesora Samuela Patija bio je u kontaktu sa džihadistom u Siriji, objavila je agencija Frans Pres pozivajući se na izvor blizak istrazi.

НОВИ ДЕТАЉИ О МОНСТРУМУ ИЗ ПАРИЗА: Тинејџер који је одрубио главу професору био у контакту са џихадистом

EPA

Podsetimo, Samuel Pati, 47-godišnji profesor istorije i geografije brutalno je ubijen u Parizu jer je svojim učenicima prilikom predavanja o slobodi govora pokazao karikature Muhameda, kojeg muslimani smatraju prorokom.

Patija je ubio Abdulah Anzorov, 18-godišnji azilant čečenskog porekla, rođen u Moskvi.

Izvor blizak istrazi danas je potvrdio da je Anzorov bio u kontaktu s džihadistom u Siriji koji je govorio ruski, javlja AFP.

Kako je za medije otkrio Žan Fransoa Rikar, francuski tužilac nadležan za borbu protiv terorizma, Anzorov je došao u Francusku 2008. kao šestogodišnjak, gde je dobio izbeglički status zajedno sa porodicom.

Dobio je azil u Francuskoj, dok se njegova polusestra pridružila Islamskoj državi.

U martu ove godine Anzorovu je odobreno produženje azila, odnosno dozvole za boravak do 2030. godine.

Pre ovog napada nije bio poznat obaveštajnim službama, ali značajno je da je njegova polusestra još 2014. pobegla u Siriju, gde se, kako je saopštio Rikar, pridružila tada proglašenom kalifatu Islamske države u Iraku i Siriji.

Francuski tužilac nije otkrio šta se dogodilo s njom niti gde je sada.

Što se Anzorova tiče, na njegovom mobilnom telefonu pronađena je poruka kojom preuzima odgovornost za ovu gnusnu egzekuciju, zajedno s fotografijom odrubljene glave žrtve.

Anzorov je tu poruku, zajedno s fotografijom, objavio i na Tviteru, na svom profilu pod imenom Al Ansar, što je termin iz Kurana za prijatelje i pomagače proroka Muhameda.

- Smaknuo sam jednog od pasa iz pakla koji su se usudili da ponižavaju Muhameda - napisao je on uz jezivu fotografiju, nekoliko minuta nakon ubistva, prenosi AP.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a