Foto: Newsmax Adria

Kotao na biomasu koji je zagrevao savremene plastenike na površini od jednog hektara u Poljoprivrednom kombinatu Beograd (PKB) i donosio novac - uništen je, isečen i prodat u staro gvožđe, zahvaljujući lošoj privatizaciji PKB-a.

Kako je pisao „Danas“ početkom oktobra, kotao je bio vredan 160 hiljada evra.

Naučno revolucionaran, bio je delo naučnika iz Srbije, koji su uspeli ono što su prethodno pokušavali naučnici iz Nemačke i Danske.

„Kotao je u potpunosti plod domaćeg razvoja čiji su nosioci bili Institut ‘Vinča’, Mašinski fakultet iz Beograda i njegov Inovacioni centar, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, Poljoprivreni fakultet iz Novog Sada i Institut za zemljište iz Beograda.

Foto: Newsmax Adria

Sličnu tehnologiju sagorevanja su pokušali da razviju Danci i Nemci ali bez uspeha. Tehničko rešenje kotla je patentirano i jedinstveno je u svetu“, rekao je za „Danas“ dr Dragoljub Dakić, naučni savetnik Instituta „Vinča“ u penziji.

Ovim kotlom, koji je koristio praktično besplatnu sojinu slamu i koji je bio izgrađen 2008. sredstvima ministarstva nauke i poljoprivrede, bavila se u jučerašnjem prilogu i Newsmax Adria.

Dakić je za Newsmax objasnio i da je kotao bio poseban po tome „što smo uspeli da ga razvijemo sa cigaretnim sagorevanjem – to je sagorevanje koje obezbeđuje da se biomasa, u formi bala, koristi kao takva i u samom kotlu“.

Foto: Newsmax Adria

„To gorivo koje je PKB 10 godina koristio za zagrevanje jednog hektara plastenika, bilo je neuporedivo jeftinije nego sistem koji su oni ranije koristili – to su bili neki kaloriferi i lako lož-ulje, tj. dizel gorivo za grejanje tih plastenika“, rekao je dr Dakić.

Kotao je štedeo između 1.300 i 3.000 evra svakog dana, navodi Newsmax Adria, a onda je PKB prodat, a kotao ugašen 2018.

Nemarom i nebrigom, hektar plastenika je privatizacijom pripao neprodatom, državnom delu korporacije PKB, zgrada u kojoj se kotao nalazio takođe je pripala državi, a kotao je pripao – Al Dahri.

Država je savremene plastenike napustila, iako su donosili značajnu zaradu, a Al Dahra je nedavno isekla i u staro gvožđe prodala kotao.

„Meni je skočio pritisak na 200“, kaže za Newsmax Adria Dragoljub Dakić. „Posle dva-tri dana sam se malo smirio, međutim, taj plastenik je izgubio svoju prvobitnu namenu, da proizvodi rano povrće, kada su najveće zarade iz plastenika. Mislim da je uništenje tog kotla bila greška i šteta po državu u celini – ne samo za PKB i taj plastenik“, rekao je Dakić.

Niko za Newsmax Adria nije hteo da komentariše uništeni kotao – ni Al Dahra, ni država.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare