Foto: TORSTEN BLACKWOOD / AFP / Profimedia, Printscreen/YouTube, TANJUG/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"

Aleksandar Šapić bio je svetski i evropski vaterpolo šampion, najbolji strelac i srebrni olimpijac, osvajač brojnih priznanja i nagrada. Međutim, od ulaska u politiku počinje “pisanje” njegove nove biografije, u kojoj se ne može zaobići njegova bliska saradnja sa Draganom Đilasom, dobro vođenje Opštine Novi Beograd, ali ni optužbe o plagijatu njegovog doktorata i saradnja sa radikalima. Pre 10 godina bio je funkcioner demokrata, a danas je kao lider Srpskog patriotskog saveza koalicioni partner SNS i Aleksandra Vučića.

Pre 15 godina Aleksandar Šapić postao je član Demokratske stranke, ali je njegovo ozbiljnije bavljenje politikom počelo 2009. godine, kada je izabran za pomoćnika tadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa. Od tada kreće i njegov uspon.

Posle samo dve godine na toj funkciji, izabran je za predsednika Gradskog odbora DS-a u Beogradu, ali se na tom mestu zadržao svega godinu dana. Ipak, već 2012. kao kadar demokrata postaje predsednik Opštine Novi Beograd.

Ostavka zbog vređanja Sebastijana Kurca

Osim što je bio predsednik beogradskog odbora demokrata, obavljao je i funkciju generalnog sekretara, na koju je morao da podnese ostavku. Naime, on je 2013. bio prinuđen da se povuče sa te stranačke funkcije, nakon što je na Tviteru vređao Sebastijana Kurca.

“Kad šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc dolazi u posetu nekoj zemlji regiona, malo je naslov nezgodan. Kad treba napisati da su ga primili”, napisao je Šapić.

Slika sa Šljivančaninom i napuštanje DS

Da Šapić nije bio adekvatan kadar za DS, pokazalo se i kada je u decembru 2012. na Tviteru okačio sliku sa haškim osuđenikom Veselinom Šljivančaninom uz poruku „Veliki pozdrav za Veselina Šljivančanina“.

Doktorat pod sumnjom

Sredinom 2014. godine njegova doktorska disertacija našla se pod lupom javnosti zbog sumnje da je u pitanju plagijat. Grupa naučnika iz Srbije, koji rade na britanskim univerzitetima, analizirala je Šapićevu disertaciju i objavila je na sajtu „Peščanik“, uz ocenu da je to „jedan od najstrašnijih primera plagijata koji su imali prilike da vide“.

Šapića su pozvali da prihvati odgovornost za plagijat i podnese ostavku na mesto predsednika opštine Novi Beograd i na sve druge javne funkcije koje vrši. On je međutim rekao da „nikada ništa nelegalno i nemoralno nije uradio pa tako ni plagirao doktorsku disertaciju“.

Tom prilikom demokrate su se ogradile od Šapićeve poruke, dok je on izjavio da ne vidi nikakvi problem u tome što se slikao sa Šljivančaninom.

Redove Demokratske stranke napustio je 2014. godine, kada je osnovao udruženje “Za naš grad”, da bi posle izbora 2016. ponovo bio izabran za predsednika Opštine Novi Beograd.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Koalicija sa radikalima

Izlazak iz DS doneo mu je “slobodniji” pristup u biranju koalicionih partnera. On je naime posle izbora 2016. za prvog čoveka Opštine Novi Beograd izabran glasovima odbornika Srpske radikalne stranke, a u Opštinsko veće ušao je i Nikola Šešelj, sin lidera radikala Vojislava Šešelja.

“Pozvali su me samo radikali. Rekli su mi da imam njihovu punu podršku. Ništa ne traže, dovoljno im je kako sam do sada radio”, izjavio je Šapić uoči formiranja vlasti u toj opštini.

Pre dve godine, uoči izbora za grad Beograd, osnovao je Srpski patriotski savez (SPAS) i na njima osvojio oko devet odsto glasova.

Pragmatičnost i koalicija sa SNS

Budući da je do sad pokazao veliku „pragmatičnost“, niko se nije iznenadio vešću da će njegova stranka ući u koaliciju sa SNS-om. Na početku pregovora sa Aleksandrom Vučićem, Šapić je izjavio da je SPAS spreman da bude deo nove vlade ukoliko uspeju da se dogovore oko ključnih nacionalnih tema.

Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto: TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“

Pre nego što je dogovor obelodanjen, Šapić je ponovo izabran za predsednika Opštine Novi Beograd i to glasovima Srpske napredne stranke. Nekima je to bio signal da od ulaska u novu vladu neće biti ničega, ali je to zapravo bila njegova odluka.

Lider SPAS-a neće biti ministar, a tu funkciju će ispred njegove stranke obavljati Ratko Dmitrović, nekadašnji novinar.

Težak temperament  

Aleksandar Šapić poznat je i po teškom temperamentu. Kako su pisali mediji, 1999. zbog sukoba sa selektorom propustio je Evropsko prvenstvo. Zbog incidenta nakon polufinalne utakmice na Svetskom prvenstvu 2003. godine, kažnjen je sa šest meseci zabrane takmičenja, a mediji su pisali da je u tuči sa golmanom reprezentacije Denisom Šefikom na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine polomio nogu i zbog toga propustio utakmicu za treće mesto protiv Crne Gore.

„Imali smo sukob mišljenja, bilo je vikanja, kad smo bili sami došlo je i do čarkanja, kada smo pali znao sam da sam povredio nogu. Šefik mi je pomogao da dođem u sobu odakle sam pozvao predsednika saveza Sovrovića“, izjavio je Šapić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare