RATOVAO U SIRIJI: Turska izručila Bosni i Hercegovini Jahja Vukovića

V.Mitrić

23. 10. 2020. u 00:10

ZAZEDNIČKIM naporima Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih i bezbednosnih agencija lociran je, identifikovan, uhapšen i transportovan Jahja Vuković (21), rodom iz Bihaća, iz Turske u Bosnu i Hercegovinu.

РАТОВАО У СИРИЈИ: Турска изручила Босни и Херцеговини Јахја Вуковића

Foto: Printscreen

Lisice na ruke stavljene su mu na sarajevskom aerodromu. Vuković je pod istragom je Odseka za terorizam u Tužilaštvu BiH i osumnjičen je da je 2014. godine, otputovao u Siriju, i da se priključio paravojnim formacijama takozvane “ISIL-a” koji je  Savet bezbednosti OUN proglasio terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni se priključio formaciji “Al Nusra Front”, gde je zajedno sa drugim državljanina BiH, u okviru jedinice “Hattab”, učestvovao u terorističkim aktivnostima ove grupe koje su uključivale napade na stanovništvo, ubijanje, protivpravna zatvaranja i druge terorističke aktivnosti. 

Prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni bio pripadnik ovih formacija do 2019. godine i konačnog sloma struktura takozvanog ”ISIL-a”, nakon čega se skrivao na području Turske, gde je otkriven i uhapšen. 

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog dela-organizovanja terorističke grupe i on će, u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati i doneti odluku o daljim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH i Odsek za terorizam operaciju su ostvarili sa partnerskim institucijama Bosne i Hercegovine i inostranstva u okviru anti-terorističkih aktivnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)