Rodoljub Kubat Foto:Ivan Dinić/Nova S

Rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu (UB) saopštio je danas da nije u skladu sa propisima rešenje kojim se profesoru Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF) Rodoljubu Kubatu zabranjuje da radi kao nastavnik i da bi njegovo sprovođenje dovelo do povrede prava Kubata.

„Navodi iz Rešenja dekana Fakulteta otvaraju mnoga pitanja iz domena tumačenja više zakona i univerzitetskih propisa, ali i suštinsko pitanje očuvanja dostojanstva profesije univerzitetskog nastavnika“, navodi se u saopštenju Rektorskog kolegijuma UB.

Rektorski kolegijum je podsetio da je 9. oktobra Rodoljubu Кubatu uručeno rešenje kojim mu dekan fakulteta utvrđuje zabranu rada na mestu nastavnika akademskih studija, bez prava na žalbu, na osnovu pravosnažne i izvršne odluke Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve (SPC).

Povezane vesti:

Kolegijum je podsetio da se Članom 7 Кodeksa profesionalne etike UB utvrđuje se da je „Univerzitet dužan da svakom članu univerzitetske zajednice osigura uživanje svih prava koja se ostvaruju u njegovom okviru, kao i poštovanje prava zajemčenih Ustavom i zakonima“.

Članom 5 Кodeksa se naglašava princip kolegijalnosti: „Članovi univerzitetske zajednice dužni su da neguju odnose saradnje koji su zasnovani na međusobnom uvažavanju, poštovanju i razumevanju, vodeći računa o akademskim interesima Univerziteta kao celine“.

Kolegijum je naglasio da u tom duhu Uprava Univerziteta, zajedno sa ombudsmanom i pojedinim članicama Univerziteta, deluje i pruža podršku profesoru Кubatu, kome je dekan najavio otkaz.

„U istom duhu kolegijalnosti, a imajući u vidu moguće dalekosežne posledice donetog rešenja dekana, ne samo na pojedinca profesora Кubata, već i na fakultet i na Univerzitet u celini, uprava i ombudsman Univerziteta, uz podršku univerzitetskih tela i organa nastoje da zajedno i u saradnji sa fakultetom urede pitanja davanja i eventualnog povlačenja odobrenja za službu učenja, uvažavajući sve specifičnosti Fakulteta, ali poštujući zagarantovana i jednaka prava svih članova akademske zajednice“, dodaje Kolegijum.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar