VELIKOM PESNIKU U ČAST: U Trebinju su svečanom akademijom završene 53. "Dučićeve večeri poezije"

D. CURAĆ

23. 10. 2020. u 11:02

SVEČANOM akademijom pod nazivom "Dvadeset godina posle" u Trebinju su završene "Dučićeve večeri poezije", tradicionalna kulturna manifestacija koja se održava već 53 godine, a koja je posvećena velikom pesniku Jovanu Dučiću, čiji su zemni ostaci pre 20 godina vraćeni u Trebinje.

ВЕЛИКОМ ПЕСНИКУ У ЧАСТ: У Требињу су свечаном академијом завршене 53. Дучићеве вечери поезије

Foto: J. Vidaković

O najpozantijem Trebinjucu govorio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

- Jovan Dučić proneo je ime Trebinja koga nikada nije zaboravio i koje nikada njega nije zaboravilo, jer je pre svega bio ambasador svoga grada i svoje Hercegovine. Jedan gradić poput Trebinja je zahvaljujući svom pesniku nadrastao stvarne gabarite, a taj ritam je zadržao i do danas. Dučić i dalje sabira ljude iz celog sveta u svoje konačište u Hercegovačkoj Gračanici - istakao je Dodik.

On je naglasio da je Trebinje jedan od najlepših srpskih gradova sa sigurnom perspektivom.

- Izgradnjom nove bolnice i aerodroma dobićete dva kapitalna projekta nakon kojih život neće biti isti na ovim prostorima, biće bogatiji i približiće Trebinje dalekom svetu u kome je predano srpskom narodu služio Dučić - dodao je Dodik.

UMETNICI NA OKUPU

U kulturno-umetničkom programu akademije nastupili su: dramski umetnici - Biljana Đurović, Nebojša Kundačina, Lepomir Ivković i Maja Kundačina, operski umetnici - Jasmina Trumbetaš i Dušan Svilar, pojac Jovana Zukanović, uz klavirsku pratnju Nevene Živković iz Beograda. U akademiji su učestvovali i domaći izvođači Bobo Vučur, Marija Ninković i Milica Rajković.

Počast "Dučićeve večeri poezije" , Foto: D. Curać

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je Dučić u Trebinju inspiracija i konstanta naročito poslednjih 20 godina od kada se njegov prah podigao sa američkog tla i smiraj našao u Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini.

- Naše opredeljenje je da se pesnikova ideja o gradu kulture tretira kao jedan od primarnih interesa, tako oblikujući grad i stvarajući autentičnu i dobru podlogu za sve druge projekte - istakao je Ćurić.

Pesnik Dragan Jovanović Gavrilov govorio je besedu o Dučiću:

- Dučić se uvek vraćao Trebinju i nosio ga u srcu, što je suština njegove veličine i kosmopolitizma. Ne možemo biti kosmopoliti ukoliko ne poštujemo domaće ognjište i obrnuto - rekao je Gavrilov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)