23. oktobar  2020. 11.48  | Izvor: Tanjug

Hrvatska: Mediji protiv govora mržnje

ZAGREB -

Hrvatski mediji, koji su se priključili akciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) u borbi protiv govora mržnje, danas su od 11 do 13 sati isključili mogućnost ostavljanja komentara ispod svih tekstova, s ciljem sprečavanja govora mržnje.

HDN i Sindikat novinara Hrvatske pozvali su medije da isključe mogućnost komentarisanja tekstova i na taj način počnu zajedničku borbu protiv govora mržnje, saopšteno je iz HND i SNH.

"Stvari su izmakle kontroli. Govor mržnje koji se do sada uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža prelio se u stvarni svet. Problem govora mržnje, ali i odnosa prema medijima i novinarima, velik je i neće se rešiti preko noći. Svi znamo da novinarstvo nije posao u kojem nam se dele komplimenti, znamo da se sa svakom objavljenom pričom nekome moramo zameriti. To je realnost našeg posla, na to smo navikli i oko toga ne pravimo problem", navodi se u saopštenju.

hrvatska, zastava

Problem su, ističe se, mržnja i pretnje koje se sve jasnije i ružnije - a posebno u poslednje vreme - prelivaju na ulicu i moramo se zabrinuti, pa i za bezbednost novinara na terenu.

"Ne bežimo od dela lične odgovornosti. Deo uzroka možemo i moramo prepoznati i među nama samima, našim postupcima, uređivačkim politikama i izostanku solidarnosti i kolegijalnosti među nama, ali zajedno možemo menjati stvari", stoji u zajedničkom saopštenje novinarskog udruženja i sindikata.

U saopštenju koje su potpisali predsednici HND i SNH, Hrvoje Zovko i Maja Sever, navodi se da su se gotovo svi mediji odazvali ovoj akciji jer, kažu, shvataju koliko kratak može biti put agresije od tastature do ulice.

Akcija je, inače, pokrenuta neposredno nakon nedavne pucnjave na Markovom trgu u Zagrebu kada je teško ranjen policajac, dok se napadač ubio, poput onog od letos u Splitu tzv. "slučaj Zavadlav", dobili veliki broj podrške na društvenim mrežama i komentarima koje građani ostavljaju na portalima.