23. oktobar  2020. 11.56  →  11.58 | Izvor: Tanjug

Umetnici dali podršku osuđenicima (i svim drugim ljudima) tokom pandemije

BEOGRAD -

Poznati umetnici, među kojima su i Emir Kusturica, Rade Šerbedžija i Rambo Amadues, uputili su putem dokumentarnog filma poruke podrške osuđenim licima, ali i svim drugim ljudima tokom trajanja pandemije korona virusa, saopštila je danas Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

U filmu koji je dostavljen zavodima za izvršenje krivičnih sankcija umetnici su podelili lični izbor njima omiljene poezije, pozitivnih misli i ohrabrenja, kao i preporuka za čitanje.

Kako je saopšteno, navedeni su i stručni saveti psihijatra koji su usmereni na pronalasku lične snage i samopouzdanja u prevazilaženju stresnih situacija.

Projekat su finansijski podržali Misija OEBS-a u Srbiji i nemačka nevladina organizacija "Help".

Uprava navodi da Vaspitači i psiholozi u Službi za tretman u svim zavodima od marta sprovode pojačanu psihosocijalnu podršku za osuđena lica i njihove porodice.

"Osuđenicima je produžen boravak na svežem vazduhu i omogućeno im je češće telefoniranje sa članovima porodice kako bi kroz razgovor umanjili brigu koju imaju za svoje bližnje. Licima se savetuje da što više čitaju knjige, pišu pisma porodicama, gledaju filmove, slušaju muziku kako bi se umanjio osećaj brige i anksioznosti", navodi se u saopštenju.

Od jula je u zavoda dozvoljeno osuđenicima da putem "Skajpa" i "Vibera" imaju kontakt sa članovima svojih porodica u cilju dodatne psihosocijalne podrške tokom pandemije korona virusa.

Posete osuđenicima ponovo su dozvoljene od maja uz striktnu primenu zaštitnih mera.

"Podsećamo da su mere prevencije doprinele da se sačuva zdravlje pritvorenika i osuđenika od širenja virusa u zavodima. Osim toga, sačuvali smo human aspekt izvršenja kazne i omogućili osuđenicima kontakt i posete porodica u kontrolisanim uslovima", navodi se u saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Broj komentara: 2

Бранко  23. 10. 2020. | 12:12
Многи од тих људи су другим људима нанели зло, патњу,.. повредили их, увредили,.. опљачкали,.. оштетили,.. учинили да ови изгубе веру у људе. Ко ће људима-жртвама дати подршку?
Ljiljana Kuzjak   23. 10. 2020. | 20:13
Dragi Kusta....Uvek je bio altruista.