Komentara: 0
Pregleda: 1735

Dečje pozorište Subotica pokreće sopstvenu video produkciju

23.10.2020. u 16:00h
Izvor: Subotica.com
Po uzoru na nekadašnju emisiju "Laku noć, deco", Dečje pozorište Subotica počelo je da snima lutkarske, edukativne i muzičke emisije, u čijoj realizaciji učestvuju deca i omladina iz Dnevnog boravka "Zvezdice" pri Domu "Kolevka", logopedi Razvojnog savetovališta pri Domu zdravlja Subotica, kao i Dom kulture i Muzička škola iz Gračanice.
Dečje pozorište Subotica pokreće sopstvenu video produkciju

Ideja da Dečje pozorište pokrene lutkarski serijal rodila se mnogo ranije, zbog toga što je uočeno da televizijama nedostaje ovakav vid programa za decu. Ipak, realizacija je počela tek proletos, kada je u uslovima epidemije virusa kovid-19 i smanjenog obima posla, pozorište bilo primorano da pređe na onlajn produkciju. Po rečima direktorke Marte Aroksalaši Stamenković, ubrzo su shvatili da imaju sve što im je potrebno za izradu serijala, osim tehničke podrške, koju je obezbedila TV Pannon.

- Reč je o kratkim emisijama u trajanju od 5 do 10 minuta, koje imaju svoju strukturu, uvodnu i završnu špicu, a istovremeno ih radimo na srpskom i mađarskom jeziku. To su lukarske emisije koje tematizuju narodne izreke, obrađene na jedan simpatičan način, tako da budu lako razumljive deci uzrasta do 7 godina, a glavni protagonisti su brat i sestra, na mađarskom Mari i Loli, a na srpskom Paja i Maja, koji kroz određene životne situacije dolaze do spoznaje, tako da ta narodna izreka bude glavna poruka emisije - kaže Aroksalaši Stamenković.

Dečje pozorište Subotica pokreće sopstvenu video produkcijuUz lutkarske, snimaju se i dečje emisije "Ispod Duge" i "Moja kuhinjica" u čijoj realizaciji učestvuju deca i omladina Dnevnog boravka "Zvezdice" pri Domu za decu ometenu u razvoju "Kolevka". Kako objašnjava defektolog Danijela Andrašić, do sada je snimljena pilot epizoda u kojoj su mališani, maskirani u lovce, šumske vile i životinje, uživali u šetnji kroz šumu, obrađujući na taj način temu jeseni.

- To je taj princip očiglednosti, koji je nama izuzetno značajan, jer je našoj deci veoma važno da osete i dožive šumu kao takvu, da mogu da uzmu list u ruku, da osete pesak pod nogama i u skladu sa planom i programom rada, u emisijama ćemo obrađivati vaspitne jedinice koje su na redu, ali uvek kroz princip očiglednosti - priča Andrašić, dodajući da su svi štićenici presreći što mogu da budu deo ovog projekta. - Po saznanjima kojima raspolažem, ovakav vid emisije koja će biti dostupna na Jutjub kanalu pozorišta, jednoj od najgledanijih društvenih mreža na svetu, mislim da do sad niko nije radio u Srbiji i iz tog razloga se osećamo počastvovano i poziv smo odmah prihvatili, uz saglasnost našeg direktora, ali i svih roditelja, koji su pokazali mnogo volje, ljubavi i razumevanja za ovakav način rada sa decom. Imamo decu koja nisu verbalna, decu koja imaju umanjene motoričke sposobnosti, ali to nije važno, jer kada radimo sa njima, oni su svi na okupu i svako daje svoj doprinos u skladu sa sposobnostima, koliko može i želi. Što i jeste smisao, da uvek treba da radimo sa njihovim sposobnostima, a ne da ih negiramo.

Dečje pozorište Subotica pokreće sopstvenu video produkcijuOsim ovih, u planu su i emisije eduktivnog karaktera, poput logopedske koja će se raditi sa Razvojnim savetovalištem Doma zdravlja Subotica, zahvaljujući Dragani Dženopoljać i Danijeli Rodić koje su do sada izdale tri knjige iz ove oblasti. Emisija je zamišljena tako da uz pomoć lutaka, deca savladaju pravilan izgovor reči, a u planu je i muzička emisija koja će se realizovati sa Domom kulture i Muzičkom školom iz Gračanice.

- Emisije snimamo iz sopstvenih, vrlo skromnih sredstava, dakle radimo "štapom i kanapom", ali smo uzeli veliki zalogaj jer želimo da budemo prvi koji će ovako nešto uraditi u Srbiji. Hoćemo da naše pozorište bude vidljivo i u onlajn prostoru i da, kao kuća koja ima tradiciju dugu više od 80 godina, jednoga dana imamo sopstvenu produkciju - poručije direktorka Dečjeg pozorišta Subotica.

Dečje pozorište Subotica pokreće sopstvenu video produkcijuSve emisije u produkciji ove kulturne ustanove trebalo bi da budu snimljene do kraja godine, a neke od njih, poput lutkarske emisije "Mari i Loli" na mađarskom jeziku mogu se već sada gledati na TV Pannon, vikendom od 19:30 časova, dok je prvih šest epizoda emisije "Paja i Maja" na srpskom jeziku moguće pogledati na Jutjub kanalu pozorišta, sve dok se ne pronađe zainteresovani emiter, kada će moći da se gledaju i na televiziji.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1735
Povezane teme

Subotičko Dečje pozorište

Marta Aroksalaši Stamenković

dečje pozorište

dom za decu ometenu u razvoju kolevka

danijela andrašić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.