Kako glasovi Jevreja utječu na američke izbore?

Sastanak Američko izraelskog odbora za odnose s javnošću (AIPAC) prošle godine (AFP)

Tradicionalno, Izrael uživa široku podršku Demokratske i Republikanske stranke u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a zagovaranje ili iskazivanje stavova podrške toj zemlji na međunarodnim forumima nikada nije bio element neslaganja između predsjedničkih kandidata dviju stranaka tokom posljednjih desetljeća.

Imajući u vidu da je dvostranačka podrška Izraelu zagarantovana, američki Jevreji se mogu usredotočiti na domaća pitanja koja smatraju važnim prilikom određivanja identiteta kandidata koji će dobiti većinu njihovih glasova.

Obično većina američkih Jevreja glasa za Demokratsku stranku i njenog kandidata za Bijelu kuću, uglavnom zbog njihovih liberalnih stavova o domaćim pitanjima poput pobačaja, prava na nošenje oružja, zdravstvene zaštite i prava homoseksualaca.

Iako Donald Trump spada u američke predsjednike koji pokazuju najveću pristrasnost prema Izraelu, svi pokazatelji upućuju na to da će većina američkih Jevreja glasati za njegovog demokratskog suparnika Joea Bidena.

Prema provedenim anketama, Trump nije uspio promijeniti obrazac glasanja američkih Jevreja, uprkos svom pretjerivanju u pružanju podrške Izraelu, što je pokazao i njegov mirovni sporazum za Bliski istok, koji je doveo do prekida odnosa i finansijske podrške Palestincima, prebacivanja američke ambasade u okupirani Jerusalem, priznavanja suvereniteta Izraela nad Golanom i podrške zaljevsko-izraelskoj normalizaciji odnosa.

S druge strane, Biden je izrazio svoje protivljenje načinu na koji se Trump odnosio prema pitanju arapsko-izraelskog sukoba, rekavši kako se ne slaže s “bilo kakvim jednostranim koracima, uključujući pripajanje dijelova Zapadne obale, koji potkopavaju izglede za postizanje rješenja s dvije države”. Naglasio je da će se demokrati nastaviti suprotstavljati huškačkoj retorici, terorizmu i širenju doseljeničkih naselja, kao i tome da nepodijeljeni Jerusalem bude glavni grad Izraela, jer je bitan za pregovore o konačnom statusu, te kako bi ostao dostupan sljedbenicima svih religija.

Demokrati će obnoviti diplomatske odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Palestinaca i vratiti pomoć palestinskom narodu na Zapadnoj obali i u Gazi u skladu sa američkim zakonom, kako je navedeno u njihovom programu.

Glasovi Jevreja u ‘kolebljivim državama’

Američki Jevreji poznati su po svojoj intenzivnoj političkoj participaciji, bilo kroz glasanje ili želju da zauzmu mnoge političke, sudske i zakonodavne pozicije.

Broj američkih Jervreja iznosi 6,3 miliona ljudi, odnosno 1,9 posto od ukupnog broja Amerikanaca. Međutim, imaju 36 članova Kongresa (7 posto) i devet članova Senata koji broji 100 senatora. Svi oni pripadaju Demokratskoj stranci. Također, imaju 27 zastupnika u Zastupničkom domu, od kojih su 25 demokrati, a samo dva člana pripadaju Republikanskoj stranci.

Američki Jervreji su razasuti u svih pedeset država, a njihov postotak ne prelazi jedan posto stanovništva države, osim u rijetkim slučajevima.

Jervrejsko stanovništvo u državi New York čini sedam posto od ukupnog broja stanovnika, te šest posto stanovništva susjedne države New Jersey, dok njihov procenat iznosi tri posto u državi Maryland koja graniči s glavnim gradom Washingtonom.

No, ove tri države ne spadaju u”kolebljive” ili swing države, jer demokrate redovno odnose pobjedu u njima, stoga nijedan od kandidata ne troši vrijeme na učešće u izbornim događanjima u njima, jer glasovi tamošnjih jervrejskih birača ne utječu značajnije na izborne rezultate. 

Nasuprot tome, Florida spada u swing države, sa tri posto Jervreja, ili oko 650 hiljada od ukupno 21,5 miliona stanovnika te države. Jevrejski birači u toj državi imaju veliki značaj u određivanju rezultata glasanja, posebno ako se uzme u obzir da se broj registriranih birača koji pripadaju Demokratskoj i Republikanskoj stranci približava cifri od pet miliona za svaku stranku.

Isto se odnosi i na države Pennsylvania, Michigan i Wisconsin, i premda postotakJevreja u bilo kojoj od njih ne prelazi jedan posto, pridobivanje naklonosti jevrejskih glasača od posebnog je značaja u tim državama zbog njihove izrazite kolebljivosti.

Tokom izbora 2016. godine, Pennsylvania, Wisconsin i Michigan odlučile su o ishodu predsjedničke utrke s manje od 200 hiljada glasova ukupno, prema tome, jevrejski glas može igrati važnu ulogu uprkos brojčanoj ograničenosti.

Značaj jevrejskih glasača u swing državi je dvostruko veći, pogotovo jer Jevreji obično učestvuju u glasanju u većem omjeru od ostalih zajednica. Naprimjer, stopa izlaznosti na izbore na nivou države iznosi oko 55 posto, dok stopa izlaznosti jevrejskih birača iznosi oko 85 posto.

Jevrejski demokrati za Bidena

Jevrejsko demokratsko vijeće Amerike (JDCA) spada u najvažnije jevrejske organizacije bliske Demokratskoj stranci, a njen cilj je promocija politike koja je u skladu s progresivnim, socijalnim, proizraelskim vrijednostima i jevrejskom zajednicom Sjedinjenih Američkih Država.

JDCA potiče jevrejske glasače da učestvuju u američkim izborima, a vodi ga grupa čelnika jevrejske zajednice iz cijelog SAD-a.

Također, JDCA blisko sarađuje s Bidenovom kampanjom, a nedavno je održao događaje u swing državama, kao što su Pennsylvania, Florida i Ohio, tokom kojih je pozvao Jevreje da glasaju za Bidena.

U svim tim događajima koje je organizirala JDCA učestvovao je ijevrejski advokat Douglas Emhoff, suprug Kamale Harris, Bidenove kandidatkinje za mjesto potpredsjednika.

JDCA je također objavio predizbornu reklamu u kojoj je Trump opisan kao “najveća prijetnja američkim Jevrejima”. Na snimku se pojavljuju desni ekstremisti koji pripadaju rasisitičkim i antisemitskim grupama bijelih supremacista kako skandiraju “Jevreji nas neće zamijeniti” tokom skupa organiziranog sredinom 2017. u gradu  Charlottesvilleu u državi Virginia.

Republikanska jevrejska koalicija

Republikanska jevrejska koalicija (RJC) predstavlja najvažniju jevrejsku organizaciju koja podržava Republikansku stranku i izbor predsjednika Trumpa te nastoji “ojačati veze” između američke jevrejske zajednice i republikanskih donositelja odluka.

RJC radi na podizanju svijesti republikanskih dužnosnika u američkim administracijama i unutar Republikanske stranke o zabrinutostima i pitanjima koja se tiču jevrejske zajednice, istodobno promovirajući republikanske ideje unutar jevrejske zajednice, kako stoji na web stranici RJC-a.

RJC je osnovan 1985. godine, a njegov upravni odbor vodi milijarder Sheldon Adelson, koji je donirao oko 28 miliona dolara vlastitog novca za podršku Trumpovoj kampanji.

Matt Brooks, izvršni direktor RJC-a, rekao je da se njegova organizacija fokusira na swing države kako bi se povećala Trumpova šansa za pobjedu u njima. “Demokrati vole reći da imaju većinu jevrejskih glasova. Imaju, ali nije u tome stvar u izbornoj borbi 2020. godine”, izjavio je Brooks.

RJC je pokrenuo drugu reklamnu kampanju na društvenim mrežama, koja je koštala 10 miliona dolara, a prikazuje demokratske predsjedničke kandidate kao sramotu za Ameriku i prijetnju Izraelu.

Većina Jevreja glasa za Bidena, no ima i nešto drugo

Prema podacima Istraživačkog Centara Pew, 71 posto američkih Jevreja glasalo je za Hillary Clinton na izborima 2016. godine, a 24 posto je glasalo za Trumpa. Zatim se procenat Jevreja koji su glasali za demokratske kandidate na izborima za Kongres 2018. godine, odnosno dvije godine od izbora Trumpa, povećao na 79 posto.

Anketa koju je proveo Jevrejski izborni institut (JEI) sredinom septembra pokazala je da 60 posto američkih Jevreja izražava povjerenje u Bidena, da će se moći nositi s opasnostima koje predstavljaju antisemiti i bijeli ekstremisti, dok ih je 26 posto izrazilo povjerenje u Trumpa.

Anketa, u kojoj je učestvovalo 800 američkih Jevreja, pokazala je da 67 posto ispitanih jevrejskih glasača namjerava glasati za Bidena, dok je 30 posto izjavilo da namjerava glasati za Trumpa, a tri posto da tek treba odlučiti.

Ovaj procenat je za četiri posto manji u odnosu na procenat glasača za Hillary Clinton prije četiri godine. Iako je riječ o maloj razlici u procentima među jevrejskim biračima, mogla bi imati značajan utjecaj u jednoj ili više swing država.

Izvor: Al Jazeera