Foto: Promo/ULUS

Interaktivna izložba radova na papiru “Logos u pokretu 2” Ljiljane Bursać biće otvorena 29. oktobra od 18 sati u Galeriji ULUS u Knez Mihailovoj ulici, najavili su organizatori iz Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Ljiljana Bursać prošlogodišnji je laureat ULUS-ove „Jesenje izložbe“, najstarije izložbe u regionu, prvi put održane 1928. godine. Autorka je aktivni učesnik likovnog života punih pet decenija i na svom stvaralačkom putu odnegovala je samosvojan likovni rukopis koji je kao takav i valorizovan, navode u ULUS-u i dodaju da je izložba „Logos u pokretu 2“ u osnovi kontuinuirani likovni sled istoimene izložbe iz 2019. godine, a nastaje kao rezultat brojnih umetničkih puteva kojima se umetnica kretala u poslednjih nekoliko decenija a na kojima ju je vodila osetljivost na lepotu.

Jedan od radova Ljiljane Bursać Foto: Promo/ULUS

– Ljiljana Bursać i ranije je koristila formu palimpsesta, ali na ovoj izložbi on zauzima posebno mesto. Iako se palimpsest inicijalno vezuje za pojam pergamenta, odnosno podloge za pisanje napravljene od kože životinja, koja je bila u intenzivnoj upotrebi na Mediteranu od 2. veka pre nove ere, umetnica ne koristi kao podlogu kožu, već prozirni paus papir. Palimpsest je termin nastao od reči palin, što znači opet i reči psao, koja znači strugati. Podloga od pergamenta omogućavala je struganje starijih i nanošenje novih slojeva teksta. U tom procesu, međutim, nisu se sasvim gubili raniji tekstovi, već su oni ostajali delimično skriveni ispod novih slojeva, piše doktor istorije umetnosti Irina Tomić, autorka teksta u katalogu.

 

Tokom izložbe planirano je interaktivno preoblikovanje zidne instalacije / radionice sa studentima Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda, a vođenje Irine Tomić zakazano je za 30. oktobar u 11 sati, dodaju u ULUS-u.

Ljiljana Bursać rođena je 1946. u Kragujevcu, studirala je na Likovnoj akademiji u Beču, a usavršavala se i studijski boravila u SAD, Nemačkoj, Francuskoj, Siriji i Izraelu i članica je ULUS-a i ULUPUDS-a. Njena dela se nalaze u uglednim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama širom nekadašnje Jugoslavije i u svetu. Osnivačica je i predsednica „Art foruma“, a 1999/2000. izvela je performans „Most svetlosti“ na mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar