1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Kubanci za Trampa – strah od „socijalista“

Ines Pol Orlando
25. oktobar 2020.

Glasovi birača latinoameričkog porekla odlučujući su za predsedničku trku na Floridi. Mnogi od njih podržavaju Trampa – posebno potomci imućnih Kubanaca koji su napuštali svoju zemlju nakon revolucije.

https://p.dw.com/p/3kPPS
Bertika Kabrera-Moris pred svojom kućom
Bertika Kabrera-Moris pred svojom kućomFoto: Ines Pohl/DW

Karmin se savršeno uklapa sa negovanim noktima na nožnim prstima, lakiranim u crveno. U otvorenim kožnim sandalama, to je kontrast jarko zelenoj travi. Bertika Kabrera Moris upravo postavlja transparente na travnjaku pred velikom kućom od cigle u Orlandu.

Plava kosa poigrava na toplom povetarcu. Iza, pred garažom, blistaju dva velika automobila. Na transparentima stoji: „Tramp/Pens“ i „Latinosi za Trampa“.

Kabrera Moris živi u Sjedinjenim Državama već više od pedeset godina. Bilo joj je svega 14 kada je sa majkom napustila Kubu. „Sve nam je tamo oduzeto. Sve. Otac mi je zatočen u radni logor jer nije hteo da se povinuje socijalistima.“

Bilo je to 1967. Fidel Kastro bio je predsednik Kube već osam godina koje su bile obeležene oduzimanjem imovine bogatih i apsolutnom vlašću komunista. Kastrovo ostrvo nalazi se samo 170 kilometara od američkog kopna.

Danas Kabrera Moris radi sve u njenoj moći da Donald Tramp ostane predsednik. To jest, pre svega da spreči da demokratski kandidat Džozef Bajden postane novi predsednik, a Kamala Heris potpredsednica.

„Verujem u američki san“

Kabrera Moris, za razliku od mnogih belih Trampovih pristalica, govori staloženije i sa manje gneva. Kaže, Bajden i Heris nisu socijalisti, ali ljudi kojima se okružuju jesu – a ona ne želi da još jednom doživi socijalizam. Pominje imena levičara među demokratama poput Aleksandrije Okasio-Kortez i Bernija Sandersa.

To su tipični argumenti za ljude kubanskog porekla. Uglavnom su bogatiji napuštali Kubu nakon revolucije, protivnici socijalizma. „Verujem u američki san“, kaže Kabrera Moris. Sa majkom je najpre pobegla u Španiju, a onda su dobile zelenu kartu za SAD.

Promotivni materijal spreman
Promotivni materijal spremanFoto: Ines Pohl/DW

Došla je legalno i to joj je, kaže, važno. Ne želi da u Ameriku dolaze ilegalni migranti iz latinoameričkih zemalja poput Hondurasa. „Mi možemo da budemo dobar primer. Ali ne možemo da primimo ovde čitav svet.“

Osim Trampove poreske i ekonomske politike, koja ide naruku preduzetnicima poput nje, ova žena podržava predsednika pre svega zbog stroge politike prema migrantima. Ne pogađaju je teške reči koje Tramp ponekad upućuje na račun Latinosa. „Kad kritikuje meksičke dilere droge, on ne govori o svim Meksikancima. On hoće da spreči kriminalne radnje.“

Podrška republikancima

Kabrera Moris misli da će ulice postati opasne ako Bajden pobedi. Podseća na nasilne demonstracije protiv policijskog nasilja, posebno na one u Portlandu i Kenoši. A demokrate hoće još da smanje sredstva za policiju, kaže ona.

Bertika Kabrera Moris je članica organizacije „Latinosi za Trampa“ koja deluje na celoj teritoriji SAD. Oni organizuju kampanje, sakupljaju novac i podržavaju političare poput republikanskog senatora sa Floride Marka Rubija.

Teško stečeno blagostanje
Teško stečeno blagostanjeFoto: Ines Pohl/DW

Ova žena je uverena da bi svo njeno blagostanje – teško zarađeno, kako kaže – bilo ugroženo ako pobedi Bajden. Vrt oko nje izgleda rajski, drva banane podsećaju na Kubu. „Ne želim da još jednom doživim ono što sam već doživela“, kaže ona, sećajući se problema u domovini.

Dok to govori, gleda ka jezercetu su svom dvorištu, iza kojeg je golf-klub. Ona i suprug su već godinama članovi.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android