ЗР: Премијера „Иза ничег 2“, филма снимљеног без буџета

ЗРЕЊАНИН: Премијера дугометражног играног филма „Иза ничег 2“, зрењанинског режисера Гвоздена Босића, биће одржана у петак, 30. октобра, у 19 часова, у Великој сали Културног центра Зрењанина.
i
Фото: Promo

Дугометражни филм „Иза ничег 2“ наставак је првог пилот пројекта, краткометражног филма „Иза ничег“. Овај филм представља јединствено остварење јер је рађен без буyета, а око себе окупља више од 90 учесника из различитих стваралачких делатности. Сниман је на различитим локацијама у Новом Саду, Футогу, Сутјесци и Сечњу, и има и звање интернационалног филма, с обзиром на то да у њему учествују глумци из Румуније и Тајланда. Такође, радња филма се у једном делу одвија и на румунскум језику.

„Иза ничег 2“ је криминалистичка прича која у једном тренутку надилази овај жанр кроз дубоко емотивни и интелектуални приказ света криминала, пратећи живот Миладина, којег је као сироче отхранила сиромашна Румунка из Србије. Он чврсто доноси одлуку да изађе из света криминала, али га на том путу чекају разна искушења и препреке. Радња филма се одвија у замишљеном граду, а цела прича око промена односа снага банди које доносе хаос је такође измишљена.

Као писац, схватио сам да креативност можда могу боље да изразим кроз филм, каже режисер, сценариста и главни глумац Гвозден Босић. Како је додао, пошто снимање филма није лако, чекао је прилику и да се коцкице сложе.

У јесен 2018. одлучио сам да начиним ситне кораке на филму и започео сам снимање првог филма, који је био пилот пројекат. Због сиромашне опреме и малих могућности, тај кратки филм је имао прилично недоречен почетак и крај. Осетио сам потребу да следећим филмом појасним недоумице, вели наш саговорник.

Захваљујући донацијама, у међувремену су набављени новија опрема и пратећи елементи. Због ентузијазма све већег броја људи, Босић је за потребе снимања добио на коришћење хотелске просторе, канцеларије, производне погоне, возила, викендице и друге објекте.

Кад филм буде приказан, гледаоци ће моћи да донесу закључке. Али, једно је сигурно – на снимању смо се сви добро забавили, а опет дали свој максимум, истиче Босић.

Он верује да је екипа ентузијаста урадила добар посао и да ће се пред публиком наћи занимљива крими прича.

Радња филма је обрачун крими банди, у измишљеном граду. Он приказује сурову страну криминала. То није фрајерисање, како нам га често представљају у домаћим и страним филмовима и серијама. Иначе, нема много вулгарности у нашем приказу, мање је псовки и бахатости, наглашава Босић.

Иза филма који је снимљен, како се народски каже, без паре и динара, стоји „Ореол тим” из Новог Сада. Реч је о удружењу независних уметника, основаном ради остваривања циљева из области културе, филма, уметности и друштвеног активизма.

Жељко Балабан

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести