Radio Šabac - SFRJ i njen raspad 1Foto: Radio Šabac

Šabačko pozorište priredilo je premijeru dokumentarne predstave „Radio Šabac“. Kao i na prethodnim predstavama broj gledalaca ograničen je na devedeset, što je jedna trećina kapaciteta sale, uz sve zaštitne mere.

„Radio Šabac“ je predstava inspirisana najslušanijom radio stanicom na teritoriji tadašnje SFRJ. Rediteljka Olga Dimitrijević pomenula je kao osnovni motiv te naizgled male stvari koje govore o širim pojavama.

– Pored radija se kuvalo, smejalo, svađalo… Radio je bio moćan medij, a kroz popularnost lokalnog medija predstava govori i o tranziciji društva, od veselih sedamdesetih, preko konfuznih osamdesetih i krvavih devedesetih… pa sve do danas. To nije samo priča o jednoj radio stanici i jednom gradu, to je priča o jednoj zemlji u četiri vremena – ističe rediteljka.

Scenario je nastao na osnovu razgovora sa novinarima i poslenicima ove stanice, a ta se priča prelama preko svih događaja, od razvoja do raspada jedne zemlje.

Radio Šabac praktično je urušen bombardovanjem antenskog stuba u NATO agresiji, a tranzicija je učinila ostalo. Danas je samo jedna od radio stanica sa lokalnom frekvencijom i, umesto pozdrava i želja, emituje se isključivo zabavna muzika, bez nekadašnjih radio emisija.

Inače, fenomenom Radio Šapca bavio se i Bogdan Tirnanić, izuzetan poznavalac mas-medija, i kako je istakao u jednom autorskom tekstu u NIN-u, trebalo bi podići Muzej Radio Šapca. Nisu to samo bili pozdravi i želje slušalaca već i jedan koncept demokratizacije i decentralizacije društva u vremenu propisanih normi. Jedna od tajni Radio Šapca bila je što je program sa desetokilovatnog predajnika na srednjim talasima dopirao do Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Kasnije se program emitovao isključivo na ultrakratkim talasima.

Uskoro će Šabačko pozorište predstaviti i drugu premijeru, „Lift“, a povodom obeležavanja 180 godina pozorišnog života u Šapcu.

Tekstovi su deo projekta Šabac PLUS, koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari