Naprednjaci izabrali svoje i one koji se tako osećaju 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Sa dva glasa protiv i jednim uzdržanim članovi Predsedništva Srpske napredne stranke prihvatili su juče predloge kandidata za sastav nove vlade.

Međutim, ovim se saga o vladi nije završila jer nisu poznata sva imena ministara. O kandidatu za ministra prosvete iz redova Socijalističke partije Srbije socijalisti bi trebalo da razgovaraju danas, a očekuje se još jedno ime nekog od naprednjaka za mesto ministra bez portfelja, kao i imena potpredsednika vlade.

Vlada bi trebalo da ima 21 resor i u njoj će gotovo polovinu činiti žene, a polovina članova su oni koji do sada nisu bili ministri.

Objavljena imena ministara uglavnom nisu iznenađenje, jer su mediji danima unazad spekulisali o tome ko će preuzeti koji resor. Ali se može reći da je potvrda da će dosadašnji ministri unutrašnjih poslova i odbrane Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin rotirati funkcije izazvala najveću pažnju javnosti, kao i to da će ministarka u naprednjačkoj vladi biti Gordana Čomić, nekadašnja članica DS koja je na izbore izašla na listi UDS.

Dok iz Stranke slobode i pravde poručuju da ih vlada i njen sastav ne zanimaju, lider Dveri Boško Obradović za naš list kaže da je za njega najveće iznenađenje u sastavu vlade to što zaslužena mesta u njoj nisu dobili Šešelj, Čanak i Čedomir Jovanović.

– Ali očekujem da će i u njihovo ime govoriti Gordana Ćomić. Ipak, biram da je najveća sramota izbor Vulina za ministra policije, a Nebojše Stefanovića za ministra odbrane. Časni profesionalci u srpskim službama nikada nisu bili ovako poniženi – smatra Obradović.

Potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića iznenadila su imena Anđelke Atanasković, Gordane Čomić i Tomislava Momirovića.

– Toliko je sve devalvirano, da u Srbiji danas svako može da bude ministar. Imena su potpuno nebitna jer su svi oni Vučićeve marionete i izvršioci naloga. Vučić se igra sa Srbijom kao dete sa igračkom i to će nas na žalost skupo koštati – ukazuje Aleksić za Danas.

NJegov kolega predsednik DS Zoran Lutovac je sličnog mišljenja, jer za naš list navodi da za njega nema iznenađenja.

– Ko god podržava Aleksandra Vučića može biti ministar ili bilo šta drugo u njegovom sistemu vrednosti – kaže on.

Odluku o rokadi ministara Stefanovića i Vulina, kao i to da Zorana Mihajlović preuzme resor energetike i rudarstva, doneo je predsednik SNS Aleksandar Vučić, a ne mandatarka Ana Brnabić. I to je Vučić juče rekao novinarima. On je naveo da ministarstvo odbrane nije utešna nagrada i podsetio je da se on sa mesta ministra odbrane peo do funkcije najpre premijera pa predsednika države.

Naprednjaci izabrali svoje i one koji se tako osećaju 2

Prema njegovim rečima, stranka je od Brnabić zahtevala da se energičnije nego ikada suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, što bi prema Vučićevim rečima trebalo da znači čišćenje onih u državi koji rade sa mafijaškim bosovima. On je najavio da će se već do nove godine videti rezultati. Od mandatarke se traži i napredak u ekonomiji, kao i jasno evropsko opredeljenje. A predsednik će na sve motriti, hvaliti i kuditi vladu po potrebi. A imaće i priliku da se u njen rad i sam uveri na jednoj od predstojećih sednica vlade kojoj će prisustvovati i uputiti ministre u pregovore sa Kosovom i njegovim ekonomskim planovima.

Vučić se osvrnuo i na reakcije javnosti na ulazak Čomić u vladu, rekavši da se njih dvoje ni u čemu nisu slagali, i da je bivša funkcionerka DS uvek bila protiv njega i SNS, ali da ga to nije sprečilo da sa njom razgovara o načinima na koji ona može da pomogne državi.

– Oni koji govore da je SNS partijska prćija ne žele da sagledaju da je SNS u Vladu doveo najviše žena, najviše nestranačkih ljudi. I kada imamo 50 odsto apsolutnih promena mi i dalje nismo sasvim zadovoljni, a tražimo vladu apsolutnog kontinuiteta – rekao je Vučić.

On je rekao da je srećan kad Siniša Mali i Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, stoje jedan pored drugog, što prema njegovim rečima pokazuje kako SNS ujedinjuje.

Mandatarka Brnabić bi prema najavama trebalo u sredu da predloži Skupštini sastav vlade. Prethodno će skupština izglasati zakon o ministarstvima koji je u skupštinskoj proceduri.

Vučić ponovo etiketirao medije

Na već standardno pitanje novinara televizije Pink o “Šolakovim i Đilasovim medijima”, Vučić je odgovorio da će “svakoga dana da demantuje njihove laži i da govori o rezultatima koje postižemo”.

– Ja sam se iznenadio, neki od njihovih tajkunskih listova, koji su kupili pre neki dan, a od prvog januara je i zvanično njihov, do sada je bio nezvanično njihov… Dakle, tajkunski, iste te grupe koja drži sve to… Objavio da će Srbija zaista da bude najbolja u Evropi 2020. i 2021. godine. Stvarno? Evo ja to ponovio 500 puta, a vi to niste mogli do sada da zapamtite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari