petak, 19. aprila 2024.

Smanjen broj korisnika socijalne pomoći

Objavljeno: 26. oktobra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Centar za socijalni rad,
Centar za socijalni rad,

VALJEVO- Proteklih godina zbog teške ekonomske situacije iz godine u godinu se povećavao broj korisnika socijalne pomoći. Međutim, u ovoj godini manje je onih kojima je potrebna pomoć države da bi obezbedili novac za osnovne životne potrebe. U Centru za socijalni rad kažu da su neki doskorašnji korisnici uspeli da pronađu posao, a neki su ostvarili pravo na penziju.

„Prema našim procenama, ovo su neki od razloga za smanjenje broja korisnika socijalne pomoći, jer su nam se do sada najviše obraćale porodice u kojima niko nije radio, a bilo je i dosta korisnika koji su ostali bez ikakvih primanja, a nedostajalo im je nekoliko godina do penzije. Pored toga, imamo određeni broj korisnika koji teško žive, ali u svom vlasništvu imaju preko 50 ari zemljišta i nisu spremni da stave hipoteku na tu imovinu da bi ostvarili pravo na socijalnu pomoć. To znači da bi ta imovina, nakon njihove smrti, pripala državi“, rekla je za portal Patak online direktorka Centra za socijalni rad Katarina Milićević.

Socijalnu pomoć od početka godine do kraja septembra primilo je oko 500 porodica, a uglavnom se radi o ljudima koji su socijalnu pomoć koristili i ranijih godina. U istom periodu jednokratnu novčanu pomoć koju obezbeđuje Grad Valjevo dobilo je 1.500 porodica.

Prema izveštaju o radu Centra za socijalni rad u prošloj godini pravo na novčanu socijalnu pomoć i uvećanu socijalnu pomoć prošle godine ostvarilo je preko 900 porodica. Jednokratna novčana pomoć je isplaćena za skoro 2.300 porodica.

To su statistički podaci, a u praksi, svedoci smo, da mnoge porodice žive veoma teško, ali da ne traže pomoć Centra za socijalni rad. Među njima je dosta staračkih domaćinstava, a veliki broj njih živi na seoskom području.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *