1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Merkel: Čekaju nas veoma, veoma teški meseci

26. oktobar 2020.

U čitavom nizu zemalja ima toliko novozaraženih koronom da gotovo uopšte više ne može da se utvrdi pojedinačni izvor. U Nemačkoj je u poslednja 24 časa 8.658 novih slučajeva, u Francuskoj preko 50.000!

https://p.dw.com/p/3kRTe
Foto: Fabrizio Bensch/dpa/picture-alliance

Na vrhu liste i dalje su Sjedinjene Američke Države s gotovo 60.000 novozaraženih u poslednja 24 sata. Međutim, s obzirom na veličinu i broj stanovnika, još je mnogo gore u Francuskoj gde je brojka prvi put premašila 50.000 novih slučajeva – i to uverljivo: tamošnje zdravstvene službe računaju s najmanje 52.010 slučajeva (26.10. u 6:00). I dalje je veoma teško u Italiji, Španiji, Belgiji...

Čitav niz država uvele su nove, još strože propise: u Sloveniji od danas građanima nije dozvoljeno da napuste svoj okrug bez valjanog razloga, u Italiji ugostitelji moraju da zatvore svoje restorane i barove već u 18 sati. Većina srednjoškolaca ima samo još virtuelnu nastavu, a i u Slovačkoj to važi za sve učenike od petog razreda. U Danskoj ne sme da se okuplja više od deset osoba na istom mestu, u Briselu je obavezno nošenje maske i uveden je policijski čas nakon 22 sata.

Španija je još juče proglasila vanredno stanje kako bi se omogućila noćna zabrana kretanja. Tamošnja vlada najavljuje da bi vanredno stanje moglo da potraje do maja. Noćno kretanje je zabranjeno i u 54 departmana Francuske čime je obuhvaćeno oko dve trećine stanovništva, oko 46 miliona ljudi.

„Tako to više ne može"

U Nemačkoj je ove subote postignut rekord s 14.714 novozaraženih, a današnjih 8.658 slučajeva je tipično, jer ponedeljkom uvek ima manje evidentiranih. Prošle nedelje je nemačka kancelarka Angela Merkel održala sastanak s liderima svoje strane u svim pokrajinama i upozorila ih da „nas čekaju veoma, veoma teški meseci". Kancelarka polazi od toga da će broj novozaraženih i dalje da raste i da, bar do februara, neće biti velikih manifestacija.

Ove sedmice održava se konferencija vlada svih nemačkih pokrajina gde će se raspravljati o trenutnom stanju, a za list „Bild" Merkel je izjavila da „nema dobar osećaj" kada je reč o tome šta može da se očekuje. U svakom slučaju, rekla je Merkel, „tako to više ne može da ide".

Na sastanku premijera pokrajina očekuje se pre svega dogovor o više sloge oko mera u suzbijanju pandemije. S obzirom da je to u nadležnosti pokrajina, to neminovno stvara šumu propisa i odredaba. „Potreban nam je jedinstven katalog mera. Građani žele transparentnost, žele da znaju šta znači kad njihov okrug bude proglašen crvenim, žutim ili zelenim."

Škola - „masovna manifestacija"

Tu je i pitanje nastave u školama: uako se najčešće govori da deca ne šire zarazu, predsednik nemačkog udruženja prosvetnih radnika Hans-Peter Majdinger upozorava da škole mogu da imaju mnogo veći uticaj na širenje virusa nego što se misli.

Škola u Dortmundu
Škola u DortmunduFoto: Ina Fassbender/AFP

„Školstvo u Nemačkoj je najveća svakodnevna masovna manifestacija s preko deset miliona učesnika. Zato savetujem veliki oprez."

Ovog vikenda je Angela Merkel još jednom upozorila da ni trebalo ograničiti kontakte i pridržavati se propisa. Da li će to značiti i zatvaranje, odnosno lokdaun u Nemačkoj? Političar Socijaldemokrata (SPD) Karl Lauterbah zalaže se za „veoma kratak, vremenski ograničen delimični lokdaun", jer je, smatra, sada posljednji trenutak da se nešto učini kako broj novozaraženih ne bi bio još veći.

aš(agencije)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android