Borel: Sporazum o normalizaciji hitan i presudan za evropski put Kosova i Srbije

Beta 26.10.2020

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je poručio da je sveobuhvatan sporazum o normalizaciji "hitan i presudan" za napredak Srbije i Kosova na njihovom evropskom putu.

"Obe strane moraju uložiti dalje značajne napore kako bi postigle sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji. Takav sporazum je hitan i presudan, tako da Kosovo i Srbija mogu napredovati na svojim evropskim putevima", naveo je Borel i dodao da je postignut napredak u obnovljenom dijalogu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je u pisanom odgovoru na poslaničko pitanje iz Evropskog parlamenta koje se tiče optužbi o ratnim zločinima koje terete kosovskog predsednika Hašima Tačija pred Specijalnim sudom u Hagu, naveo da Evropska unija pridaje veliku važnost "prevazilaženju nasleđa prošlosti i ukidanju nekažnjivosti" širom Zapadnog Balkana.

Viosoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost je u odgovoru podvukao da briselske institucije snažno podržavaju rad specijalnih komora i Specijalnog tužilaštva Kosova koji su važna demonstracija posvećenosti Kosova vladavini zakona "što je zauzvrat ključni element napretka Kosova na evropskom putu i angažovanja EU sa Zapadnim Balkanom u celini".

Specijalno tužilaštvo sa sedištem u Hagu je 24. juna potvrdilo da su nadležnom sudiji predali optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji se, prema navodima, tereti za ratne zločne i zločine protiv čovečnosti. Do tog trenutka je kosovski predsednik u ime Kosova vodio dijalog na najvišem političkom nivou o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

U subotu 24. oktobra je istekao rok od šest meseci kada sudija prethodnog postupka Specijalizovanih veća u Hagu treba da potvrdi ili odbaci optužnicu u celosti ili delimično.

Ipak, u izuzetnim okolnostima, ako specijalizovani tužilac iznese valjan razlog pre potvrđivanja optužnice, sudija može da izda nalog za privremeno neobelodanjivanje javnosti optužnice kako bi se "sprečilo bekstvo optuženog ili predupredilo svako drugo remećenje postupka ili socijalni nemiri".

Hašim Tači je najavio da će podneti ostavku ako se potvrdi optužnica protiv njega.

(Beta, 10.26.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »