Tončev i Ružić ministri SPS u novoj vladi 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Dosadašnji ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić u novoj vladi biće ministar prosvete, dok će Novica Tončev biti ministar bez portfelja, saopštila je večeras Socijalistička partija Srbije.

Kako je nevedeno u saopštenju, SPS je izrazila je svoje zadovoljstvo postignutim dogovorom sa predsednikom Republike Srbije i predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem o strateškoj saradnji i partnerstvu u narednom periodu.

– Ponosni smo na rezultate naše saradnje u proteklih osam godina u zaštiti naših nacionalnih i državnih interesa, jačanju spoljno-političke pozicije zemlje i ekonomskom prosperitetu i napretku.  Izražavamo spremnost da damo svoj puni doprinos u realizaciji šest ključnih ciljeva koje je definisao predsednik Republike Srbije i SNS Aleksandar Vučić, rekao je potpredsednik SPS Đorđe Milićević.

Osim Ružića i Tončeva, SPS je objavila i da će iz redova njihove partije biti generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović, član predsedništva SPS.

Na drugim najvišim odgovornim mestima van Vlade Srbije, kako je dodato, biće i potpredsednici SPS Aleksandar Antić i Slavica Đukić Dejanović;

Za potpredsednika Narodne skupštine izabrana je Marija Jevđić, potpredsednica Jedinstvene Srbije. Potpredsednik SPS Žarko Obradović izabran je za predsednika Odbora za spoljne poslove, a Ljubinko Rakonjac za predsednika Odbora za zaštitu životne sredine.

Kako su naveli, lista SPS-JS pored toga dobila je i osam zamenika predsednika skupštinskih odbora.

Izvori Danasa navode da je Dačićeva odluka da Tončev i Ružić budu ministri mudra i da je na taj način obezbedio mir u stranci za dogledno vreme i izbegao kritike stranačkih kolega zbog činjenice da su socijalisti sa pet spali svega na dva resora.

Na pitanje da li postoje nesuglasice oko personalnih rešenja i da li se zbog toga čeka do poslednjeg trenutka sa saopštavanjem imena, sagovornici iz SPS -a kažu da nema nesuglasica. „Da bi bilo nesuglasica, pa i polemike morali bi da znamo imena budućih kandidata za ministre. Ovako, budući da ne znamo ko će nas predstavljati u Vladi, ne možemo ni da polemišemo“, kažu u SPS.

Mandatarka za sastav Vlade Srbije i članica Predsedništva Srpske napredne stranke Ana Brnabić izjavila je u nedelju da će ministar spoljnih poslova biti Nikola Selaković, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i odbrane Nebojša Stefanović.

Na čelu novog ministarstva za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog biće Gordana Čomić, na čelu ministarstva za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, a ministar za brigu o selu biće Milan Krkobabić.

Ministarstvo kulture i informisanja vodiće Maja Gojković, ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija vodiće Tatjana Matić, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović, finansija Siniša Mali i privrede Anđelka Atanasković, dok će na čelu ministarstva poljoprivrede biti Branislav Nedimović, a energetike i rudarstva Zorana Mihajlović.

Zaštitu životne sredine vodiće Irena Vujović, na čelu ministarstva pravde biće Maja Popović, resor državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, ministarstvo za evropske integracije Jadranka Joksimović, zdravlja Zlatibor Lončar, omladine i sporta Vanja Udovičić, dok će prosveta pripasti Socijalističkoj partiji Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari