četvrtak, 28. marta 2024.

Šef delegacije EU i ambasador Austrije u poseti Valjevu

Objavljeno: 27. oktobra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Šef delegacije Evropske unije u Srbiji i ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti posetići danas Valjevo, gde će biti obeležen završetak radova na rekonstrukciji korita reka Kolubare, Obnice i Jablanice.

Kako je najavljeno, oni će obići lokaciju kod mosta za Veselinoviće na reci Obnica gde će se upoznati sa izvedenim radovima. Potom će u parku preko puta Centra za kulturu zasaditi drveće kao simbol prijateljstva i saradnje i podsetnik da je pošumljavanje izuzetno važno u vremenu klimatskih promena koje sve češće dovode do prirodnih katastrofa.

Na kraju će se obratiti medijima ispred pešačkog mosta preko Kolubare koji je oslikan kao podsetnik na saradnju Evropske unije i Grada Valjeva na odbrani od poplava.

Ukupna dužina rehabilitovanih korita reka Kolubare, Obnice i Jablanice na području Valjeva u okviru projekta „Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava“ je 6,3 kilometra, a vrednost izvedenih radova je 4,4 miliona evra.

Na deonici reke Kolubare između stočne pijace i kaskade kod „Austroterma“ izgrađeno je ukupno 2,2 kilometra novih nasipa. Rekonstruisani su nasipi, kamena obloga i korito Kolubare na više lokacija na potezu od „Austroterma“ do „belog mosta“ u ukupnoj dužini od dva kilometra.

Na deonici reke Kolubare kod stadiona “Park Pećina“ rekonstruisano je i kamenom obloženo u poplavama oštećeno korito u dužini od 450 metara. Očišćeno je 260 metara korita reka Kolubara na lokaciji kod „Valjevske pivare“ i oko 1,25 kilometara korita reke Jablanica  od mesta na kojem spajanjem Obnice i Jablanice nastaje Kolubara uzvodno. Izgrađeno je ukupno 1,2 kilometra odbrambenih armirano-betonskih zidova na reci Obnica na potezu od Kazneno popravnog zavoda Valjevo do ispod mosta za Veselinoviće.

Ovi radovi su izvedeni u okviru projekta Evropske unije „Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava“. Projekat je počeo u januaru 2016. godine i traje do juna 2021. godine i obuhvata radove na rekonstrukciji infrastrukture za odbranu od poplava u Valjevu, Svilajncu, Paraćinu, Obrenovcu i Surčinu.

Ukupna vrednost ovog projekta je 19,5 miliona evra. Projekat finansiraju Evropska unija sa 19 miliona evra i Republika Austrija sa pola miliona evra, a sprovodi Austrijska razvojna agencija.

Evropska unija je nakon poplava koje su zadesile Srbiju 2014. godine donirala više od 170 miliona evra za otklanjanje posledica i prevenciju poplava što je čini najvećim donatorom.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *