27. oktobar  2020. 17.52  | Izvor: RTV (Laura Vujković)

Prvi srpski beskontaktni maskomat

NOVI SAD -

Pandemija Kovida 19, podstakla je kreativnost domaćih preduzetnika, koji su za kratko vreme razvili brojne inovativne projekte. Prvi srpski beskontaktni maskomat, koji radi na glasovne komande ili ubacivanjem novčanice - prototip je beogradske firme "365 ADS". Već su našli primenu na aerodromu i tržnim centrima u Beogradu, a imaju i prve porudžbine iz regiona i nekih evropskih zemalja.

video icon

Prvi srpski beskontaktni maskomat, osmišljen je u dve verzije. Jedan radi na glasovne komande, a drugi samo ubacivanjem novčanice. Oba su idealno rešenje, ukoliko se zateknete u tržnom centru ili na aerodromu bez zaštitne maske.

prvi

"Funkcionalnost je vrlo jednostavna, potrebno je samo da se ubaci novac, mašina učita novčanicu, u zavisnosti od vrednosti novčanice dobijete broj masaka", objašnjava Nikola Vučićević, iz kompanije "365 ADS".

Sem ekrana i akceptora za novac, sve je plod domaće pameti mladog pronalazačkog tima iz Beograda.

"Devedeset posto delova unutra smo mi napravili, izmislili i prilagodili maskama, ubacili ekran koji komunicira, ovo su vremena gde kontakt treba da bude sveden na minimum, da vi nemate nikakvo pipkanje, dodirivanje, virus se prenosi i dodirom i govorom, mi smo želeli da sve to minimalizujemo, tako da priđeš, ubaciš novac, dobiješ masku i to je to", kaže Vučićević.

Nikola kaže da su njihovi maskomati multifunkcionalni i nakon pandemije moći će da se primenjuju i u druge svrhe. Mladi tim pronalazača, koje je Nikola okupio pre 5 godina, radi na osmišljavanju novih inovativnih rešenja, među kojima je uređaj za beskontaktnu dezinfekciju ruku.

"Ovaj maskomat, koji je osmislila firma 365 ADS, a koji se trenutno nalazi na nekoliko lokacija u Beogradu, uskoro će se naći i u tržnim centrima u regionu, kao i u nekoj od evropskih zemalja. Ovaj uređaj dokaz je kako u teškim vremenima naši mladi pronalazači itekako mogu da odgovore svim izazovima".

Preduzeće "365 ADS" je na početku pandemije izumelo i kabine za dezinfekciju tela, koje su našle primenu u mnogim zdravstvenim ustanovama, a njihovi maskomati, u kojima se nalaze višeslojne KN 95 maske, sredinom novembra biće dostupne i posetiocima novosadskog tržnog centra "Promenada".