TRAMPU SUDIJA ZLATA VREDNA: Nedelju uoči izbora u Americi šef Bele kuće dobio još jednog, "svog", sudiju Vrhovnog suda

I. STANOJEVIĆ

27. 10. 2020. u 21:46

SEDAM dana uoči predsedničkih izbora šefu Bele kuće Donaldu Trampu pošlo je za rukom da "postavi" i trećeg sudiju Vrhovnog suda tokom svog mandata. Uprkos velikom protivljenju demokrata, republikanci su iskoristili većinu koju imaju u Senatu i izglasali sudiju Ejmi Kouni Beret (48), koja je odmah položila zakletvu u Beloj kući.

ТРАМПУ СУДИЈА ЗЛАТА ВРЕДНА: Недељу уочи избора у Америци шеф Беле куће добио још једног, свог, судију Врховног суда

Donald Tramp sa Ejmi Kouni Beret u Beloj kući / Foto AP

Inauguracija Beretove vredeće Trampu zlata ako u ovom sudu bude moralo da se raspravlja o regularnosti izbornog rezultata. Odlučivaće, eventualno, i o rokovima za prijem glasačkih listića poslatih poštom što bi, slažu se eksperti, moglo da presudi na izborima.

Demokrate su obično predlagale liberalnije, republikanci konzervativnije sudije, a izborom Beretove, odnos je 6:3 u korist konzervativaca. Trampu je zapalo da tokom jednog mandata imenuje čak troje sudija, dok su prethodna tri predsednika, Klinton, Buš mlađi i Obama imenovali po dvoje za osam godina u Beloj kući.

U međuvremenu, odziv birača za prevremeno glasanje je bez presedana. Pre 3. novembra izjasnilo se 60 miliona Amerikanaca s biračkim pravom, što je za gotovo dva miliona više nego što ih je 2016. godine ukupno glasalo pre vremena i putem pošte.

Ovome je umnogome kumovala pandemija korone, jer građani, naročito stariji, pokušavaju da izbegnu redove na sam dan izbora. U ranom glasanju brojčano vode demokrate, ali mediji komentarišu da su članovi i simpatizeri konzervativaca poslušali Trampov apel da masovno glasaju na biralištima, a ne poštom.

Aktuelni predsednik više puta je upozoravao da bi posredno izjašnjavanje "moglo da dovede do sumnjivog krajnjeg rezultata u korist demokrata". Tramp je tvrdio da će to dovesti do široko rasprostranjene prevare, dok su demokrate tvrdile da je takvo glasanje bezbedna i pouzdana alternativa ličnom glasanju.

No, na "Tviteru" je Tramp napisao da "postoje veliki problemi i odstupanja u slučaju glasanja putem pošte širom SAD". Potom sledi link ka stranici na kojoj se ističe da je "glasanje poštom legalno i bezbedno".

DžORDžE, TI LI SI?

DEMOKRATSKI kandidat Džo Bajden zaboravio je kako se zove njegov rival. U prisustvu supruge Džil, obratio se glasačima: "Moramo da sprečimo još četiri godine Džordža! Ako Tramp bude izabran, bićemo u drugačijem svetu." Bajdenova greška nije promakla Trampu. "Bajden me je nazvao Džordžom juče. Nije mogao da se seti mog imena. Dobio je malu pomoć od voditelja da završi intervju. Kartel lažnih vesti radi prekovremeno da bi ovo zataškao", napisao je Tramp na "Tviteru".

ALBANCI LjUTI: DžO SE IZVINIO SRBIMA

ORGANIZACIJA "Albanci za Trampa" uputila je otvoreno pismo albanskoj zajednici u SAD, pozivom da glasa za Trampa. Njegovom protivkandidatu Bajdenu se zamera što se izvinio Srbiji za NATO bombardovanje, kao i da ništa nije radio za Kosovo.tokom mandata Baraka Obame. U pismu se podseća da su "Kosovo i Srbija, posredstvom predsednika Trampa, nedavno postigli dogovor u Vašingtonu". Navodi se i da je Tramp pokrenuo, kao i da će ispuniti "svoj projekat za trajni mir i uzajamno priznavanje između Kosova i Srbije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega