');
Najnovije vesti
Blic Kultura

Dvanaest vrhunskih koncerata na 52. Bemusu od 1. do 13. novembra

Dvanaest vrhunskih koncerata svetskih i domaćih muzičara, u širokoj paleti umetničke muzike – od bečke klasike do uzbudljivih spojeva sa popom, džezom i izvornom muzikom – čine ovogodišnje 52. Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS).

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Martha argerich Foto: ROBERT GHEMENT / EPA;
Martha argerich

"Prepoznajući sve teškoće i neizvesnosti aktuelnog trenutka, organizator BEMUS-a Centar beogradskih festivala (CEBEF), uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, opredelio se za uobičajeni format festivala sa koncertima "uživo", u odgovoru na uočeno zasićenje publike raznim "onlajn" sadržajima. Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvolila, naš najstariji muzički festival biće održan od 1. do 13. novembra u Beogradu, 52. put u neprekinutom nizu, uz poštovanje svih propisanih mera bezbednosti i sa smanjenim kapacitetom gledališta", navode iz CEBEF-a.

Foto: Promo

U izboru umetničkog direktora Bojana Suđića, Beogradske muzičke svečanosti otvoriće proslavljena argentinska pijanistkinja Marta Argerič, nastupom na Kolarcu u pratnji Simfonijskog orkestra RTS sa dirigentom Luisom Gorelikom.

Dve gala operske večeri rezervisane su za zvezde internacionalnih operskih scena, tenora i dirigenta Hozea Kuru, odnosno soprana Mariju Guljeginu.

Bemus će posetiti „stari znanci“ naše publike, renomirani solisti kao što su pijanistkinja Jasminka Stančul, flautistkinja Irena Grafenauer, violinista Sreten Krstić, ali i vrhunski muzičari mlađe generacije kao što je violinistkinja Sojang Jun iz Južne Koreje.

Big bendu RTS pridružuje se kvartet internacionalnih solista u nesvakidašnjem izvođenju opere „Toska“ Đakoma Pučinija. Festival zatvara Beogradska filharmonija, koju predvodi poznati dirigent Hans Graf.

Kao omaž kompozitorki i akademiku Isidori Žebeljan (1967 – 2020), Simfonijski orkestar RTS izvešće dve njene kompozicije, uključujući i premijeru ostvarenja „Usliši, Isuse, molitve moje“ sa gošćom, sopranom Anetom Ilić.

Godišnjica Ludviga van Betovena biće obeležena izvođenjem njegovih simfonija, klavirskih koncerata i uvertira, ali i kamerne muzike za različite sastave. Koncert tradicionalne muzike u originalnim interpretacijama Braće Teofilović širi žanrovsku lepezu ovogodišnjeg programa.

U znak podrške Kolarčevoj zadužbini, najveći deo programa 52. BEMUS-a odvija se upravo u ovoj dvorani, dok će po jedan program biti održan u Kombank dvorani i Madlenijanumu.

Ulaznice se prodaju na blagajnama dvorana u kojima se koncerti održavaju, a detaljnije informacije o programima na 52. BEMUS-u su na sajtu bemus i društvenim mrežama.

Bemus se realizuje pod pokroviteljstvom Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, a podršku je pružilo i Ministstvo kulture i informisanja.