Muci Draškić je kasnije svedočio novinaru Risti Vitanovu kako je rođen Zoranov Ibi:

“Rad sa Zoranom u tom prvom periodu bio je veoma težak i neizvestan. Zoran nije bio još sasvim proveren glumac i nije bio svestan svojih mogućnosti… U ulozi Kralja Ibija je postojalo dosta neispitanog prostora i s obzirom na Zoranovu urođenu, prirodnu stidljivost i uzdržanost u davanju, trebalo je da prođe dug period dok nije polako počeo da se otvara…”

Upravo sa tom predstavom počela je era Zoranove improvizacije koja će svoj vrhunac doživeti u „Radovanu III“. Međutim, Draškić je govorio kako to nije bila nikakva namera – naprotiv, objašnjavao je da su radili vrlo precizno i premijera je bila vrlo čvrsta i koherentna, bez ikakvih dodataka. Predstava se u početku igrala u zgradi „Borbe“, jer još nije bio napravljen prostor za Atelje 212 u tadašnjoj ulici Lole Ribara.

Kada se to dogodilo i kada su se preselili na novu pozornicu, glumci su se susreli sa ogromnom scenom koju više nisu znali kako da popune. Predstava je izgubila ritam, publika se osipala i tada je Zoran krenuo u akciju, koja će se ispostaviti kao antologijska. Napravio je da predstava bude sveža i udahnuo joj je novi život. Muci je to ovako rezimirao:

“… Mislim da je Zoranov dar bio presudan za dugovečno održavanje te predstave na repertoaru. Ona je stvarno trajala dok je on imao motive i snage u sebi da je igra. Naravno, to podrazumeva i igru celog ansambla, jer on sam to ne bi mogao da ostvari, a i ansambl u Ateljeu je tako vaspitan. S druge strane, ansambl je bio svestan da se nalazi u prisustvu jednog izuzetnog glumačkog dara i na neki način se sklanjao da bi on mogao da dođe do izražaja, odnosno da njegovom daru daju dovoljno prostora. Da je to postala utakmica improvizovanja, predstava bi se sigurno potpuno srušila. Tako je ona ostala čvrsta unutar ansambla, a Zoran je imao prostor za improvizaciju koju su partneri nesebično prihvatali.”

***

Nedeljnik u novom broju od 29. oktobra donosi i poslednju poklon knjigu iz hit edicije “Veliki glumci: četvorica veličanstvenih”.

Kompletiraj svoju kolekciju

Svi čitaoci Nedeljnika od 29. oktobra na poklon dobijaju hit knjigu o Zoranu Radmiloviću, poslednju iz poklon edicije o velikim glumcima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.