U Čačku predstavljena nova verzija Digitalne biblioteke

0
873

ČAČAK – Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis“ predstavila je u utorak novu verziju Digitalne biblioteke i novi veb sajt, obeleživši tako Svetski dan audio-vizuelne kulturne baštine. Na promociji su govorili direktor Gradske biblioteke Bogdan Trifunović i bibliotekar Odeljenja za digitalizaciju i nove tehnologije Aleksandar Vukajlović.

Među srpskim javnim bibliotekama čačanska ima najduži staž u održavanju sopstvene digitalne biblioteke. Još 2006. godine u Čačku je počeo rad na digitalizaciji zavičajne građe, najpre sporadično, a potom od 2008. sistematično u novoformiranom Centru za digitalizaciju. Tu je nastala prva Digitalna biblioteka koja je 2009. proglašena najboljim projektom javnih biblioteka Srbije. Od 2018. godine poslove Centra uspešno je nastavilo Odeljenje za digitalizaciju i nove tehnologije u kome se projektuju, organizuju i vode aktivnosti vezane za digitalizaciju građe, njeno dugoročno čuvanje, zaštitu i korišćenje.

Danas se u tom odeljenju na više kopija čuvaju skenirane stranice, a njihov ukupan broj je oko 280.000. Druga verzija Digitalne biblioteke urađena na platformi Rescarta i pretraživa je u punom tekstu. Ona trenutno sadrži samo deo ukupne skenirane građe, oko 1.350 izvora, a plan je da ovaj broj do kraja godine bude udvostručen. Tu se može pronaći “Čačanski glas“ od 2000. godine, sva izdanja Biblioteke, listovi, časopisi i novine koji su od kraja 19. veka objavljivani u Čačku itd.

Više od jedne decenije kontinuiranog posla na digitalizaciji, tj. skeniranju i kreiranju metapodataka omogućila nam je da za svega dva meseca podignemo novi sistem, unesemo objekte i testiramo bazu – kazao je Trifunović.

Govoreći o alatima koje nova Digitalna biblioteka ima, on je dodao da je korisnicima omogućena pretraga u punom tekstu, preuzimanje fotografija u dobroj rezoluciji, preslušavanje i preuzimanje audio-fajlova, a uskoro i video-materijala koji će tek biti postavljen.

Mi želimo da i Digitalna biblioteka bude kao Biblioteka u kojoj se fizički nalazimo, na najvišem mogućem nivou u skladu sa svetskim standardima – naveo je Trifunović.

Aleksandar Vukajlović je prisutnima prezentovao načine pretrage i osnovne funkcije Digitalne biblioteke.

– Ona je bazirana na zavičajnoj građi štampanoj u Čačku i izdanjima Biblioteke. Podeljena je po kolekcijama na knjige,časopise, novine, radničke novine, školske novine, razglednice, fotografije – rekao je on.

Ovom prilikom javnosti je prikazana peta verzija sajta ustanove koja je 2001. godine ušla u onlajn svet. Sajt je urađen u saradnji sa spoljnim programerima, a novina je to da ima responzivni dizajn, čime je naglasak stavljen na ujednačen prikaz sadržaja i na monitorima standardnih veličina i na malim ekranima telefona i tableta bez obzira operativni sistem koji koristi. Sajt ima integrisan pretraživač kataloga, a tu su i neki novi elementi kao što su preporuke knjiga za čitanje.

Projekat “Neizvesna prošlost – Vremenska linija – Tajmlajn 1991–2015“, koji kompanija “Ebart“ realizuje u partnerstvu sa Gradskom bibliotekom i novinsko-izdavačkim preduzećem NIN, predstavljen je u završnom delu programa. Putem video-uključenja o ovoj temi su govorili Ivan Ćurguz i Danica Laban iz kompanije “Ebart“.

Oni su istakli važnost novog digitalnog nacionalnog i lokalnog multimedijalnog arhiva pre svega zbog doprinosa istraživačkom novinarstvu i medijskoj pismenosti, a u pitanju je baza vesti o najznačajnijim događajima za prostor Jugoslavije, Srbije i Čačka u naznačenom periodu.

Izvor: Morava info

Prethodni članakGrudno odeljenje ponovo u kovid statusu, povećava se broj pacijenata sa simptomima korone
Sledeći članakKoronavirus potvrđen kod još petoro Čačana

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here