Dostupni linkovi

Skupština Vojvodine bira Pokrajinsku vladu


Parlament Vojvodine, Novi Sad, fotoarhiv
Parlament Vojvodine, Novi Sad, fotoarhiv

Poslanici Skupštine Vojvodine danas (29. oktobar) biraju novu Pokrajinsku vladu.

Kako je saopšteno, na dnevnom redu Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine (APV) je predlog odluke o izboru predsednika i članova skupštinskih odbora i izbor Pokrajinske vlade.

Srpska napredna stranka, koja ima većinu u pokrajinskom parlamentu, predložila je kao mandatara Igora Mirovića. On je i u prošlom sazivu bio predsednik Pokrajinske vlade.

Mirović je 28. oktobra, nakon razgovora sa Dušanom Bajatovićem i drugim predstavnicima Socijalističke partije Srbije (SPS), najavio da će koalicija SPS – Jedinstvena Srbija biti deo vlasti u Vojvodini.

On je istakao i da će novi kabinet imati predsednika i 13 članova, isto kao i prošla, a program i sastav Pokrajinske vlade Mirović će danas saopštiti pred poslanicima Skupštine APV.

Mirović je o sastavu Pokrajinske vlade razgovarao i sa predstavnicima političkih stranaka - Saveza vojvođanskih Mađara, Pokreta socijalista, Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Socijaldemokratske partije Srbije (SDP) i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Predsednik Skupštine Vojvodine je Ištvan Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara i njemu je to treći mandat na čelu pokrajinskog parlamenta.

U pokrajinskoj skupštini, u kojoj je ukupno 120 poslanika, većinu od 76 poslanika ima koalicija oko Srpske napredne stranke.

Mandate na junskim izborima osvojili su i predstavnici koalicije oko Socijalističke partije Srbije, Vojvođanskog fronta, Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Pokret Metla 2020, Saveza vojvođanskih Mađara i Srpske radikalne stranke.

XS
SM
MD
LG