РФЗО: Корона померила рок за БМПО

НОВИ САД: Републички фонд за здравствено осигурање упутио је допис свим филијалама у вези са осигураницама које су напуниле 43 године и Комисијама за биомедицински потпомогнуту оплодњу (БМПО), како би се тим женама издало уверење о испуњености услова за БМПО, најкасније до краја ове године.
o
Фото: pixabay.com

Услед погоршане епидемиолошке ситуације у Републици Србији због епидемије заразне болести ковид-19 изазване вирусом сарс-ков 2 током јула и августа дошло је прекида рада Комисије за БМПО. Из тог разлога Републички фонд је 13 августа допунио упутство за БМПО, како осигураницама не би било ускраћено право на поступак БМПО на терет обавезног здравственог осигурања, наводи се у допису.

Упутством је омогућено осигураницама које су напуниле 43 године у време прекида рада Комисије за БМПО и 30 дана након завршетка обуставе рада, спровођење поступака БМПО на терет средстава обавезног здравственог осигурања.

Здравствене установе су биле у обавези да у периоду од 30 дана након успостављања рада надлежне комисије за БМПО закажу и обаве преглед ради добијања Потврде о испуњености услова за БМПО (образац БМПО-3).

С обзиром да епидемија и даље траје, а у питању је посебно осетљива категорија грађана, осигураницама је отежано прикупљање потребне документације због чега се касно јављају ради заказивања Комисије за БМПО. Стога РФЗО обавештава све филијале да свим осигураницама које испуњавају услове за БМПО издају Потврду о испуњености услова за поступак БМПО најкасније закључно са 31. децембром ове године. Један од услова односи се на године живота, што се односи на оне жене које су навршиле 43 године у периоду од прекида рада Комисије за БМПО 16. јула ове године, па до краја календарске 2020. године, а нису добиле Потврду.

С тим у вези, здравствена установа је у обавези да наведеним осигураницама закаже термин за преглед пред Комисијом за БМПО, дајући тим лицима предност приликом заказивања, како би Потврде биле издате најкасније до 31. 12. 2020. године.

Неопходно је да са овим упутством одмах буду упознате здравствене установе примарног нивоа здравствене заштите, здравствене установе које пружају услуге лечења неплодности поступцима БМПО осигураним лицима на терет средстава обавезног здравственог осигурања и Комисија за БМПО у здравственој установи.

Љ. П.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести