PLAĆAJU POLISE I ZA MEŠANCE: Osim putnog i životnog osiguranja, kod nas pokrenuto i "pokriće" za ljubimce

B. Caranović

29. 10. 2020. u 13:14

BONDOVSKO telo Danijela Krejga osigurano je na 9,5 miliona dolara, zadnjica Dženifer Lopez na 27 miliona dolara, a čak 30 miliona dolara "vredi" osmeh Džulije Roberts.

ПЛАЋАЈУ ПОЛИСЕ И ЗА МЕШАНЦЕ: Осим путног и животног осигурања, код нас покренуто и покриће за љубимце

Novosti

Dok su u svetu, naročito u šou-biznisu, uobičajena i ovakva ekscentrična osiguranja, kod nas su i dalje najčešće polise putnog, životnog i osiguranja od nezgoda. Odnos prema "pokriću za svaki slučaj" je u porastu, pa se poslednjih meseci pojavljuju i do sada neobične polise - osiguravaju se psi, telefoni, muzički festivali, kao i neka specifična zanimanja.

Kućni ljubimci su danas često ravnopravni članovi domaćinstva, kojima je podređena ozbiljna industrija za negu i brigu, pa nije čudo da se kod nekih osiguravača pojave i takvi paketi. Za sada su "pokrivene" samo kuce i mace, ali možda će uskoro početi da se osiguravaju i papagaji, zmije, iguane ili zlatne ribice.

Od pre nekoliko meseci "Đenerali" osigurava mace i kuce svih rasa, pa čak i domaće mačke i mešance. Uslov je da je životinja zdrava, mikročipovana i redovno vakcinisana, a polise su na tri, šest ili 12 meseci. Paketi mogu da pokrivaju lečenje ljubimca, uginuće ili eutanaziju, kao i odgovornost za štetu prema trećim licima.

VIMBLDON NAPLATIO 141 MILION

ČUVENI teniski događaj se već dve decenije osigurava za slučaj otkaza turnira. Zahvaljujući tome ove godine je zbog pandemije Vimbldon naplatio 141 milion dolara od svoje osiguravajuće kuće! Organizatori su od 2003. godine kada je počeo da se širi virus SARS, plaćali godišnje 1,5 milion funti osiguranja od epidemije.

- Često izdaci lečenja ljubimaca mogu biti veoma visoki, pa osiguranje u ovim slučajevima dosta znači da bi vlasnik bio izuzet od velikih troškova - kažu u ovoj osiguravajućoj kući. - Premije se kreću u rasponu od 4.630 dinara do 24.071 dinara. Osiguranje kućnih ljubimaca pokriva lečenje do 100.000 dinara, odgovornost za štetu do 50.000 dinara i život - do 40.000 dinara za pse i 20.000 dinara za mačke. Osiguranje pokriva oko 7.500 dijagnoza i procedura.

Posle mačaka i pasa, verovatno su prvi sledeći "ljubimci" telefoni. Tako je osiguranje za ove spravice sve učestalija pojava i kod osiguravača i mobilnih operatera. Lom ekrana nije pokriven nijednom garancijom proizvođača, a dešava se vrlo često, pa osiguravači za ovaj peh ugovaraju osiguranje na period od tri do 12 meseci, na sume od 12.000 do 48.000 dinara. Premije osiguranja su u rasponu od 630 do 9.576 dinara.

"EGZIT" NA MILION DOLARA

NAJVEĆI iznos na koji je neki događaj osiguran u Srbiji je milion dolara za festival "Egzit" - kažu u "Uniki". - U pitanju je osiguranje od odgovornosti organizatora festivala koje pokriva štete nastale usled oštećenja mesta održavanja događaja, vremenskih nepogoda i požara u periodu trajanja festivala. Osiguranjem je pokrivena i zakonska odgovornost organizatora za štete koje prouzrokuje trećim licima prilikom organizovanja festivala, odgovornost u kampu, kao i zakonska odgovornost za eventualne štete koje pretrpe zaposleni.

"Telenor" nudi "pokrića" za oštećenja posle pada, udara, pritiska, kvašenja, krađe, provale, razbojništva ili džeparenja... Cena mesečne premije osiguranja zavisi od izabranog paketa i vrednosti uređaja, a treba pročitati i šta osiguranje ne pokriva - recimo ako je štetu prouzrokovalo dete mlađe od 14 godina.

Kako u "Unika osiguranju" kažu, u Srbiji ne postoji mogućnost osiguranja delova tela, poput holivudskih, nego samo celog tela - osiguranje u slučaju nezgode. U praksi, međutim imaju slučajeva da se osiguravaju muzički festivali i pojedina zanimanja.

- Piloti se osiguravaju od gubitka letačke dozvole ako u slučaju bolesti ili nesrećnog slučaja izgube radnu sposobnost - kažu u ovoj osiguravajućoj kući. - Slično je i sa kontrolorima leta. Sve je zastupljenije osiguranje od profesionalne odgovornosti, kojim se advokatske kancelarije ili advokati samostalno, lekari, stomatolozi, projektne organizacije osiguravaju za slučaj nastanka štete trećim licima usled propusta ili greške pri obavljanju njihovih profesionalnih usluga. Dosad je u našoj kompaniji najviši iznos na koji je zaključena ova vrsta osiguranja - 10 miliona evra, a u pitanju je osiguranje koje je zaključila advokatska kancelarija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali:  Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)