POGORŠANA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U BARU: Građani slave i svadbuju, korona uzima danak

B. Dabić

29. 10. 2020. u 15:25

U OPŠTOJ bolnici Bar, koja je Regionalni Covid centar za primorje, trenutno je hospitalizovano 72 oboljelih, uglavnom iz primorskih opština, što čini 2/3 popunjenosti kapaciteta COVID odelenja.

ПОГОРШАНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У БАРУ: Грађани славе и свадбују, корона узима данак

Foto Printscreen

Dodatno zabrinjava činjenica da se epidemiološka situacija u Baru poslednjih dana pogoršava.

Samo u jednom danu, u sredu, novozaraženih je 52-oje, 259 su aktivni slučajevi oboljelih, a 110 lica je pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom što su zabrinjavajući statistički podaci za opštinu koja ima oko 45.000 stanovnika

Predsednik opštine i lokalnog Tima za zaštitu i spašavanje, Dušan Raičević, sazvao je danas hitnu sednicu Tima, na kojoj su doneseni zaključci i preporuke, koje bi trebalo da preduprede dalje širenje koronavirusa. Članovi Tima saglasni su da treba pojačati kontrolu ugostiteljskih objekata i građana u samoizolaciji.

Sednica tima za zaštitu i spasavanje/Foto: B. Dabić

Upućen je apel da se poštuju preventivne mera, kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva, a Bar ostao u zelenoj zoni “COVID gradova”. Apel je upućen i vlasnicima ugostiteljskih objekata, da strogo poštuju preporučene mere, građanima da se uzdržavaju od proslava i okupljanja, a svima koji su u samoizolaciji, jer su pozitivni na Covid-19 , ili čekaju rezultat testa, da ostanu u svojim kućama i izbegavaju kontakte.

- Očigledno je da još uvijek nismo u potpunosti shvatili ozbiljnost situacije i pogubne posledice po zdravlje građana koje izaziva koronavirus, kazao je Raičević ističući da ugostiteljski objekti mogu raditi samo poštujući preporuke struke

- Povećanju broja obolelih doprinosi i organizacija svadbi, rođendana i drugih svečanosti, kojim prisustvuje veliki broj ljudi, a zabilježeno je i nepoštovanje mera samoizolacije, kazao je Raičević.

SVE VIŠE BARANA KOJIMA JE UGROŽENA EGZISTENCIJA

Uz zdravstvenu, usložnjava se i socijalna situacija. Sve je više sugrađana kojima je ugrožena egzistencija. Preko 1.500 porodica oslanja se na podršku Crvenog krsta , a od početka epidemije, za 200 je više starijih koji su na evidenciji ove humanitarne organizacije.

Koordinatorka Epidemiološke službe u barskom Domu zdravlja, dr Ljiljana Jovićević, je podsetila je da još nisu stigli rezultati testiranja od prošlog utorka iz Instituta za javno zdravlje, i da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi, svakodnevno uzorkuje 45 – 50 lica.

- Prilikom svakog testiranja i razgovora sa potencijalnim pacijentima, pokušavamo da saznamo kako su inficirani. Uglavnom su većina prisustvovali proslavama rođendana, venčanja, a pred nama je i vreme slava, te je jasno da su okupljanja osnovni izvor zaraze. Moramo poštovati naredbu NKT o zabrani organizacije ovakvih događaja, kazala je dr Jovićević, koja je predložila pojačanu kontrolu inspekcijskih organa i policije.

Načelnik Komunalne policije  Dejan Škerović navodi da su sugrađani opušteni.

- Pre desetak dana morali smo da intervenišemo na svadbi u restoranu na Kameničkom mostu, gde se okupilo 180 ljudi. Ovo slavlje je moralo biti odgođeno, a da ne bi dolazili u tu situaciju, najjednostavnije je da sve proslave ostavimo za neko drugo vreme. Kažnjeni su vlasnici nekoliko ugostiteljskih objekata, a potrudićemo se i u narednom periodu da kontrolišemo, ali i objasnimo , koliko je neophodno i u zajedničkom interesu da poštujemo mere, kazao je Škerović.

Komandir stanice policije CB Bar Predrag Bušković kaže da će akcenat posebno biti na obilasku objekata gde se izvodi “živa muzika”, a kontrolisaće i građane koji moraju biti u samoizolaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki