Njemačka savezna policija će kontrolirati poštivanje ‘lockdowna’

Savezna policija je već prošle subote podržala policiju u Berlinu (EPA)

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer najavio je da će poštivanje novih mjera u borbi protiv pandemije korona virusa kontrolirati hiljade saveznih policajaca.

“Savezna policija će, u dogovoru sa saveznim pokrajinama, kontrolirati pridržavanje u velikim gradovima i u žarištima pandemije korona virusa“, poručilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova putem Twittera, prenosi Hina.

Seehofer (Kršćansko-socijalna unija, CSU) rekao je za dnevnik Bild da će savezna policija kontrolirati i povratnike iz inostranstva iz takozvanih rizičnih područja.

“Primjenjivat će se kontrole u područjima uz granicu, i to u zoni od 30 kilometara u unutrašnjosti”, kazao je on.

Seehofer je rekao kako se neće uvoditi kontrole samih granica, ali će se kontrolirati i oni koji u zemlju ulaze automobilima.

Podrška pokrajinskoj policiji

Savezna policija je sa svojih 40.000 pripadnika zadužena za kontrolu granica i prometnih punktova poput aerodoroma, željezničkih stanica i luka te se ne miješa u nadležnost policije po pojedinim saveznim pokrajinama.

Savezna policija je već prošle subote podržala policiju u Berlinu, prilikom kontrole zatvaranja kafića u 23:00 sata i zabrane točenja alkohola.

Savezna vlada i pokrajine u srijedu su donijele novi paket mjera u borbi protiv pandemije korona virusa, koji, između ostalog, predviđa zatvaranje ugostiteljskih objekata i zabranu okupljanja više od deset soba.

Izvor: Agencije