pixabay.com

Prvi puni Mesec u oktobru pojavio se prvog dana u mesecu, a drugi puni Mesec ili “Plavi Mesec” biće vidljiv 31. oktobra.

Nebo u noći 31. oktobar na 1. novembar osvetliće “Plavi Mesec”, što će biti drugi puni Mesec u periodu od 30 dana. Relativno retka pojava dogodi se u proseku jednom u dve i po godine, objavila je NASA.

Svaki mesec ima jedan pun Mesec, ali budući da lunarni ciklus i kalendarska godina nisu savršeno sinhronizovani, otprilike svake tri godine završimo s dva u istom kalendarskom mesecu.

To je prvi slučaj od marta 2018. godine, ali takođe je prvi put da se pun Mesec na Noć veštica pojavljuje u svim vremenskim zonama od 1944. godine.

Fenomen “Plavog Meseca” ne mora nužno značiti da će biti plave boje, iako tamnoplavi ton večernjeg neba može uticati na boje koje vidimo. Kada Mesec poprimi plave nijanse, to je zbog dima ili čestica prašine u atmosferi, na primer tokom velike erupcije vulkana. Prema NASA, Plavi Mesec označava nešto jako retko što možete videti u životu, a ove će godine imati će još veću dozu mističnosti, piše CNN.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here