Zaev: Svi na Balkanu imamo slične probleme, moramo zajedno da ih rešavamo 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je danas da je kriza izazvana pandemijom korona virusa pokazala da je Balkan „mali, da imamo slične probleme, pa nam trebaju i slična rešenja, te u tom smeru moramo da nastavimo da radimo“.

Na video-panelu Evropskog pokreta u Srbiji „Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti“, u kojem su učestvovali i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i premijer Albanije, Edi Rama, Zaev je rekao da vlasti u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji svakodnevno sarađuju da bi zajedno rešavale probleme.

„Ova kriza izazvana pandemijom korona virusa nam je pokazala da su bolja povezanost i veće poverenje uvek korisni za naše zemlje“, rekao je Zaev i istakao da uskoro očekuje otvaranje granica između te tri zemlje, te da će građani moći da ih prelaze bez PCR testova.

Severnu Makedoniju Zaev za pet godina vidi u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, a možda i kao punopravnu članicu EU i smatra da su „mladi ljudi najvažnija alatka za buduću saradnju u regionu“.

„Cilj nam je da u regionu uspostavimo četiri slobode (kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala) i evropske vrednosti kako bi mladi ovde dolazili iz drugih regiona da nađu benefite i dobar kvalitet zivota, a ne da migriraju odavde u druge zemlje u Evropi“, rekao je Zaev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari