Tanjug
Razgovarao sa mladima: Aleksandar Vučić

Zemlje regiona i u eri pandemije mogu da urade mnogo više od drugih, ali za to su im potrebni samopouzdanje i snažan zajednički rad.

Na taj način možemo da prevaziđemo sve izazove, uključujući i aktuelnu epidemiju, poručio je Aleksandar Vučić. Na onlajn panelu Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnost, na kome su učestvovali i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama, predsednik Srbije je ukazao da je regionalna saradnja osim u ekonomiji neophodna i u svim drugim oblastima.

Zbog epidemije korona virusa trenutno je najpotrebnija u zdravstvu, o čemu je na poslednjem sastanku trojice lidera o malom Šengenu već postignut dogovor.

– Nadam se da će pre samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji biti postignut sporazum o zdravstvenoj saradnji. Taj sporazum bi omogućio građanima Srbije, Albanije i Severne Makedonije da putuju bez PCR testa, što znači da zdravstvene vlasti naših zemalja veruju jedne drugima. Takođe, to podrazumeva i mogućnost da građani Severne Makedonije i Albanije koriste naše bolnice za lečenje. Sve to bi nas učinilo mnogo snažnijim u ovoj borbi jer je očigledno da korona virus ne odustaje. U to treba uključiti i razmenu medicinske opreme i svega drugog u borbi protiv kovida-19 i zaustavljanje širenja virusa – objasnio je Vučić.

Prema njegovim rečima, mini Šengen je inicijativa za budućnost i zbog toga je veoma značajna i za mlade, na čijem regionalnom forumu u Novom Sadu su i govorili on, Zaev i Rama.

– Povezivanje regiona predviđa i podsticanje preduzetništva u regionu kroz pomoć u započinjanju biznisa, što je dobro za mlade.Treba da sarađujemo i u oblasti obrazovanja, a već postoji saradnja u razvoju infrastrukture i trgovini. Sve je to dobro za mlade koji mogu da planiraju bolju budućnost i budu deo ove velike inicijative – ukazao je predsednik Srbije.

Sve se, kako je objasnio, vrti oko saradnje i od zajedničkog delovanja zavisi kako će se region kretati dalje, uključujući i put u Evropsku uniju.

– Ukoliko radimo zajedno, u regionu možemo da ostvarimo mnogo – da povežemo ekonomije i da shvatimo da ćemo imati mnogo veću snagu koju ćemo moći da pokažemo drugima. Ako sarađujemo, mnogo smo snažniji i možemo da budemo važan faktor, zanimljiv i za investitore. Ali, ako ne sarađujemo onda smo premali da delujemo i ostvarimo značaj. To važi i kada je reč o priključenju EU. Ako sami zakucamo na vrata Unije, oni ne moraju da ih otvore. Međutim, ukoliko nas više zakuca, onda je to drugačije – tvrdi Vučić, koji je pozvao mlade da se bore i rade kako bi naše zemlje i ceo region učinili boljim.

Udružiti snage: Edi Rama i Zoran Zaev

Iskoristiti geostrateški položaj

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je da je Zapadni Balkan postao raskrsnica interesa ekonomije EU, SAD, Kine, Rusije i ostatka svet.

– Upravo zbog toga treba iskoristiti povoljnu geografsku poziciju i utrostručiti benefite za naše građane. Međutim, prvo mora da se završi povezivanje unutar regiona. Veliki procenat investitora doneće pozitivne odluke za investiranje kod nas jer smo doneli odluku da se otvorimo i da razvijemo regionalnu saradnju. Osim toga, strane kompanije u aktuelnoj krizi već shvataju koliko je daleko Kina. Upravo zato nas vide kao atraktivne destinacije jer im mi ovde nudimo najniže takse, jeftinu cenu resursa i kvalitetnu radnu snagu – ukazao je Zaev.

I albanski premijer Edi Rama smatra da region uprkos pandemiji i svim drugim problemima ima veliku šansu za zajednički napredak.

– Ima mnogo toga što možemo da uradimo na dobrobit svih. Zato treba da udružimo snage i budemo sigurni da smo zajedno jači – poručio je Rama.

Milo Đukanović

Milo otkazao učešće

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović nije učestvovao na onlajn panelu iako je bilo predviđeno da bude jedan od govornika. Konkretan razlog njegovog odustajanja u poslednji čas nije naveden. Iz njegovog kabineta poručili su da je reč o “iznenadnim okolnostima”, ne precizirajući šta se to iznenada desilo i isprečilo da crnogorski predsednik odustane od onlajn diskusije na regionalnom forumu mladih.

Sačuvati zdravlje i ekonomiju

Aleksandar Vučić pozvao je građane da poštuju sve epidemiološke mere kako bi se sačuvalo zdravlje stanovništva, ali i ekonomija.

– Imamo najmanji pad BDP-a u trećem kvartalu i najbolji smo u Evropi – poručio je predsednik Srbije posle posebne sednice Vlade Srbije o korona virusu, Kosovu i Metohiji i ekonomiji, kojoj je osim njega kao predsednika države prisustvovao i šef parlamenta Ivica Dačić.

Govoreći o epidemiji, on je naveo da nam korona pravi sve veće probleme.

– Bolnice su sve punije, jer je u njima gotovo 2.000 ljudi. Situacija je sve teža – upozorio je Vučić.