03. nov 2020.

Cvejić: Ne vidim da se išta promenilo u načinu rada i izveštavanja N1 (VIDEO)

"Uradiće se isto kao 2016. godine, zatražiće se već postojeća dokumenta koja postoje kod relevantnih institucija, u zakonskim okvirima se ništa nije promenilo, je ne vidim da se nešto promenilo u načinu izveštavanja i rada N1 i to će verovatno biti isti izveštaj kao 2016", kaže član Saveta REM-a Slobodan Cvejić, o odluci REM da se od nadležnih državnih organa zatraži utvrđivanje činjeničnog stanja iz njihovih nadležnosti, a u vezi sa radom i poslovanjem N1.

Tim povodom, N1 podseća Savet REM-a, da Televizija N1 medijsku uslugu pruža na osnovu dozvole dobijene od strane regulatornog tela Velikog Vojvodstva Luksemburg za područje elektronskih medija. Nosilac te dozvole je Adria News S.a.r.l. iz Luksemburga, a pravni osnov za pružanje medijske usluge TV N1 u Srbiji su Evropska konvencija o prekograničnoj televiziji, koja je deo unutrašnjeg pravnog poretka Srbije već punu deceniju, ali i sam Zakon o elektronskim medijima koji garantuju slobodu prijema i reemitovanja, što je pre nekoliko godina i sam REM nedvosmisleno utvrdio.

Rijaliti programi, za sad, mogu neometano da se emituju kao i do sada. Savet REM-a nije na svojoj sednici usvojio predlog promena vremena emitovanja ovih programa, uprkos brojnim zahtevima.

„Savet je bio podeljen, četiri glasa za i četiri protiv, obično se u javnosti pravila podela između novih i starih članova REM, jedan od novijih se priključio grupi starih i glasao na taj način. Razumljivo je da su članovi od ranije ostali dosledni, izneta je argumentacija da REM ima dovoljno zakonskih ovlašćenja, nas četvoro je pošlo od argumenata da pravila postoje pet godina a da je rezultat postupanja nula i da zato treba doneti neki instrument koji će ograničiti vreme emitovanja. To pobija drugi argument da nema zakonske osnove da se zabrani jedan format, Zakon o elektronskim medijima u članu 68. stav 2 govori da je regulator obavezan da preduzme nešto da zaštiti decu i mlade od štetnih sadržaja“, objasnio je Cvejić.

Kako je rekao, članovi Saveta su odabrali da postupaju na osnovu postojećih doukmenata.

„Forsiraćemo da se postupa po zakonu, da se uradi nadzor kad god postoji neki sporni slučaj. Nezavisni monitroring može da bude efektan. Služba za nadzor nadzire kad joj kancelarija ili Savet da nalog, ne nadzire se rijaliti 24 sata, jedino su rerklame pod nadzorom. Jedino da Savet ili kancelarija kažu nadgledajte nešto u tom i tom periodu.. Drugi način je na sajtu regulatora postoji formular, koji bilo ko može da popuni i pošalje obaveštenje da se negde emituje sporni sadržaj. Postoji način da se građani uključe u tu stvar“, kaže Cvejić.

Savet regulatornog tela za elektronske medije usvojio je i Završni izveštaj o nadzoru pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje za republičke, pokrajinske i lokalne izbore 2020 godine.

„Podaci su u velikoj meri relevantni, što možete da nađete u tabelama, jer je veliko merenje obavljeno. Oni pokazuju kako stoje stvari, ima manjkavosti zbog čega smo predložili reviziju, mogao je biti unapređen, ali naš predlog nije prošao, izaći će u javnost sa nekim manjkavostima na koje je i ODIR ukazivao. Celokupna analiza tonaliteta nije urađena. Postoje neki indikatori koji stvaraju lažan podatak, fantomski indikator ukupnog vremena emitovanja, koji je apsurdan, jer su praćeni svi javni servisi i privatni emiteri, ali ne i svi kablovski kanali i samim tim ta analiza je parcijalna i ne treba je prikazivati jer stvarate konfuziju da je neki podatak tačan. Ostalo je dosta precizno i govori da postoji podeljenost medija“, objasnio je Slobodan Cvejić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend