četvrtak, 18. aprila 2024.

Vrh svetske nauke u Petnici uprkos svemu

Objavljeno: 4. novembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VALJEVO – Istraživačka stanica Petnica i ovu 2020. godinu privodi uspešno kraju. Iako je pandemija korona virusa donela mnogo neizvesnosti, najveći deo programskih aktivnosti ove prestižne obrazovne institucije realizovan je uživo u Petnici, a manji broj online.

Nekadašnji polaznici, koji su sada uspešni naučnici, su omogućili odlične goste na programima. Među njima su bili i Petničari koji su sada u timu dobitnika Nobelove nagrade.

Poslednji dani oktobra meseca su u Petnicu doneli izložbu „Klimatski karavan 3.0“ koju organizuje Francuski institut u Beogradu i Ambasada Francuske Republike. Povezujući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, ova izložba ima za cilj edukaciju na temu zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije. Ona je fokusirana na mlade i okrenuta je njihovom aktivnom uključivanju u borbu za očuvanje biodiverziteta.  Tim povodom smo virtuelno u gostima na hibridnom događaju imali predavača, našeg porekla, iz Francuske. Dr Aleksandar Ranković održao je predavanje na temu međunarodne vladavine biodiverziteta, i značaja očuvanja raznolikosti i brojnosti biljnih i životinjskih vrsta, za polaznike u Istraživačkoj stanici, kao i za posetioce preko online platforme (preko sto učesnika online).

Samu Petnicu je sredinom oktobra obradovala vest o izboru dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku Andree Gez, jer je u njenom timu bio i nekadašnji Petničar Samir Salim. On je u Petnici bio polaznik programa, a kasnije je bio i rukovodilac seminara astronomije. Istraživačka stanica je iskoristila priliku da ovog naučnika iz SAD virtuelno dovede u Petnicu kako bi održao online predavanje polaznicima koji su u Petnici bili na seminaru astronomije.

„Istraživačka stanica Petnica se po ko zna koji put u svojoj 38 godina dugoj istoriji uspešno prilagodila novim okolnostima, u pokušaju da mladima obezbedi ono što je najvažnije – priliku da dobiju dobro obrazovanje, da razviju svoj talenat, da praktično isprobaju opremu, laboratorije, naprave svoje prve korake u nauci, i da družeći se direktno sa naučnicima, u mentorskom procesu, usvoje naučni metod kao način zaključivanja i kritičkog razmišljanja“, zaključuje Nikola Božić, programski direktor Petnice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *