Državljani sedam zemalja među žrtvama napada u Beču

Austrijska policija uhapsila je 14 osoba dok pokušava utvrditi je li napadač imao pomagače (EPA)

Dvoje Austrijanaca, Nijemac i državljanin Sjeverne Makedonije ubijeni su u napadu u Beču u ponedjeljak, sapćila je bečka policija u srijedu.

Povrijeđeni, njih 23, većinom su Austrijanci, ali su među njima i državljani Njemačke, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Luksemburga i Afganistana, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Tri osobe su i dalje na odjelu intenzivne njege, ali su stabilno, saopćile su gradske bolnice.

Kujtim Fejzulai (20) ubio je u napadu u Beču u ponedjeljak navečer četiri osobe i ranio njih više od 20, u pucnjavi u centru grada, prije nego ga je austrijska policija ubila, zaustavivši ga u smrtonosnom pohodu.

Slovačka policija je objavila u srijedu da su vlasti u Bratislavi upozorile Austriju na napadača, nakon što je pokušao kupiti municiju u toj zemlji.

U Austriji uhapšeno 14 osoba

“Slovačka policija ovog je ljeta bila obaviještena da sumnjive osobe iz Austrije pokušavaju kupiti municiju u Slovačkoj. Ipak, oni nisu uspjeli obaviti kupovinu”, objavila je uprava slovačke policije iz Bratislave na Facebooku.

Također je navela da je izvještaj o tome odmah proslijeđen austrijskoj policiji.

Švicarske vlasti potvrdile su u srijedu da su dvojica muškaraca uhapšena nedaleko od Ciriha “očito prijatelji” napadača iz Beča i rekle da policija istražuje prirodu njihovih odnosa.

Dvojica mladića, u dobi od 18 i 24 godina, uhapšena su u utorak u gradu Winterthuru, na sjeveru Švicarske.

Austrijska policija uhapsila je 14 osoba dok pokušava utvrditi je li Fejzulai imao pomagače.

Izvor: Agencije