Izložba fotografija nedavno preminulog fotografa Srđana Sulejmanovića Sukija "Zdravo brate" biće otvorena sutra (18) u beogradskoj galeriji "Progres".

Srđan Sulejmanović Suki rođen je u Beogradu 2. oktobra 1967. Godine. Karijeru je počeo 1988. godine kao fotograf u “Ekspres politici”. Pridružio se Agenciji EPA 1993. godine i u tom periodu pokrivao i pratio aktuelne sukobe u bivšoj Jugoslaviji, rat u Iraku, svetske zvaničnike, među kojima je bio Papa Jovan Pavle II, kao i prvi susret Džordža Buša i Vladimira Putina u Sloveniji, navodi se u pratećem katalogu izložbe.

U periodu od 2005. do 2006. godine radio je za Agenciju EPA iz Francuske, a 2006. postao glavni regionalni fotograf za jugoistočnu Evropu sa sedištem u Pragu. Pokrivao je mnogobrojne velike sportske događaje kao što su Svetsko i Evropsko prvenstvo u fudbalu, Svetsko prvenstvo u rukometu, zimske i letnje Olimpijske igre, Svetska i Evropska prvenstva u košarci, finala Lige šampiona, finala Lige Evrope, Svetska prvenstva u atletici, plivanju, fubalu za žene… Od 2010. godine radio je kao zvanični fotograf Formule 1.

Na otvaranju izložbe glumac Svetislav Goncić pročitaće poruku jednog od njegovih kolega.

„Brate moj, samo je mali broj prijatelja i kolega kao što si ti. Svaki put kada si nekome poklonio svoje srce, postajao si njegov pravi brat – hvala ti što si nas tako bogato darivao, kako svojim prijateljstvom, tako i svojim fotografijama. Volim te! Zauvek! Tvoj Kai“, napisao je Kai Fafenbah iz Rojtersa.

Izložba će biti otvorena do 20. novembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar