Predsednički izbori u Americi 2020: Bivši policajac, sveštenik i imigranti ruše internet

Kako je izborna kampanja postajala napetija, jedna veoma mala grupa pojedinaca i naloga na društvenim mrežama s obe strane političkog fronta počela je da ima odjeka među publikom onako kao što ni političari ili medijske organizacije nisu uspeli.
Rafael and Omar Rivero; Dan Bongino
BBC
Rafael i Omar Rivero i Den Bondžino

Verovatno nikad niste čuli za Dena Bondžina, ali ako ste na Fejsbuku, možda ste videli neki od njegovih postova. Možda ste neke čak i podelili.

Den Bondžino je bivši njujorški policajac i nekadašnji pripadnik Tajne službe, a radio je i u predsedničkom obezbeđenju dvojice američkih predsednika - Džordža Buša i Baraka Obame.

Danas marljivi desničarski komentator, u poslednja dva meseca njegovi postovi na Fejsbuku imali su više deljenja nego oni Foks Njuza ili CNN-a zajedno.

Ali on nije jedini koji ima veliki uticaj na raspravu koja se vodi na američkim društvenim mrežama.

Kako je izborna kampanja postajala napetija, jedna veoma mala grupa pojedinaca i naloga na društvenim mrežama s obe strane političkog fronta počela je da ima odjeka među publikom onako kao što ni političari ili medijske organizacije nisu uspeli.

Rapidni skok njihove popularnosti doveo je do toga da takve osobe generišu više interakcija na društvenim mrežama od skoro bilo kog političara ili velikog medija.

Oni su postali „influenseri" ovih izbora - s ostrašćenim ali jezgrovitim mišljenjima, ističući ono što doživljavaju kao političke kontradikcije i hipokriziju.

Neki prave mimove, drugi samo inspirišu tvorce mimova svojim ironičnim opservacijama.

„Moj život se sada sveo na želju da porazim liberale", izjavio je Bondžino pre dve godine.

On napada levicu, a brani predsednika Trampa direktnim i agresivnim stilom - čini se da deo njegove privlačnosti leži u tome što nije deo tradicionalnog političkog establišmenta.

Dan Bongino hosting his show (left); One of Bongino's most shared Facebook videos (right)
facebook
Den Bondžino vodi emisiju (levo); jedan od Bondžinovih videa na Fejsbuku koji su najviše podeljeni (desno)

On je i veoma kritički nastrojen prema vodećim medijima (iako je i sam komentator na Foks njuzu), a jedan odeljak na njegovoj internet stranici posvećen je „rušenju liberalnih mitova".

Neki od njegovih najuspešnijih postova nose naslove kao što su „Otkrivanje kolika je lažovčina Džo Bajden" i „Ispravljanje lažnog citata Kamale Haris pripisanog Linkolnu u debati".

On je i sam mnogo puta bio kritikovan i ispravljan - ali to ne sprečava ljude da i dalje dele njegove postove.

Jedna video montaža govora Ronalda Regana o redu i zakonu imala je skoro onoliko deljenja koliko svi Fejsbuk postovi Njujork tajmsa zajedno prošlog meseca.

Bondžino je nedavno izjavio za Njujork tajms da ne zna šta se krije iza ovog njegovog rapidnog rasta, ali on uspeh pripisuje svom timu i bazi korisnika Fejsbuka - starijoj i konzervativnijoj nego na drugim društvenim mrežama.

Konzervativni glasovi bili su posebno primetni na Fejsbuku tokom ove kampanje.

Evangelist Franklin Graham organised a Facebook collective prayer in support of President Trump
Facebook
Evangelista Frenklin Grejem organizovao je kolektivnu molitvu na Fejsbuku za podršku Trampu

Frenklin Grejem, sin pokojnog propovednika Bilija Grejema, jedan je od najuticajnijih evangelista u Americi.

Njegovi postovi na Fejsbuku dosledno su među najdeljenijim, bilo da hvali Trampovu spoljnu politiku, poziva sledbenike da se mole za predsednikovu pobedu ili deli opovrgnute teorije o poreklu pandemije korona virusa.

Holivudski glumac Džejms Vuds vratio se na Tviter početkom 2020. godine posle desetomesečne pauze.

Vudsov nalog bio je gašen mnogo puta zbog širenja teorija zavere i kršenja propisa platforme.

Njegovi žestoki napadi na demokrate često se skrinšotuju i naširoko dele na pro-trampovskim nalozima na drugim društvenim mrežama.

One of James Woods' most successful tweets
Twitter
Jedan od najuspešnijih tvitova Džejmsa Vudsa

Jedna progresivna (liberalnija struja Demokratske stranke) stranica trenutno dobija rat mimovima.

Okupiraj demokrate, koju su 2012. godine osnovali braća blizanci imigranti Rafael i Omar Rivero, uspeva da ostvari milione deljenja svakog meseca svojim tekstualnim i izrazito partijski obojenim slikama.

Stranica je ovog meseca imala više deljenja od zvaničnog naloga Donalda Trampa.

Kad je Berni Sanders odustao od predsedničke kampanje u aprilu, Rafael Rivero je pokrenuo novu stranicu, „Ridin' With Biden", koja je brzo ostvarila meteorski uspeh.

Braća vode i druge popularne naloge, uključujući „Opozovite Trampa" i „Otpor Trampu".

Two of the most shared Occupy Democrats meme on Facebook
Facebook
Dva najdeljenija mima Okupirajte demokrata

Robert Rajh, ekonomski savetnik i bivši američki Ministar za rad, služio je u administracijama tri demokratska predsednika.

Njegovi tvitovi i mimovi kojima napada Trampa i kritikuje ekonomsku nejednakost veoma su popularni kod levičarsko nastrojenih Amerikanaca na društvenim mrežama.

Rajh je verovatno najpopularnija levičarska ličnost na Fejsbuku - u oktobru je njegova stranica imala više deljenja od Džoa Bajdena i Baraka Obame zajedno.

Dobro je poznato da su Fejsbuk i Tviter već godinama prava bojišta, ali Instagram nije oduvek izgledao kao prirodno mesto za politički aktivizam.

To se, međutim, 2020. godine promenilo kad su pandemija i protesti zbog smrti Džordža Flojda generisali ogroman rast sadržaja borbe za društvenu pravdu koji se naširoko delio na Instagramu.

„Mi ne mislimo da morate da imate diplomu ili da morate da možete priuštite sebi plaćeni sadržaj, da biste razumeli svet oko sebe, tako da se trudimo da to svedemo na proste, lako svarljive sažetke", kaže Lusi Blekiston, jedna od suosnivačica SYSCA-e, izuzetno popularnog naloga koji ona vodi sa Novog Zelanda.

Popular slideshow-style Instagram posts.
Instagram
Popularni postovi na Instagramu u stilu slajdšoa

Blekiston i druge dve mlade žene pokrenule su ovaj projekat 2018. godine, dok su još sve tri bile na fakultetu.

Dve od njih sada su u stalnom radnom odnosu, a SYSCA-u vode sa strane.

Njihov Instagram nalog narastao je sa manje od 100.000 pratilaca početkom godine na više od 2 miliona, što je više od većine progresivnih medijskih brendova.

Da bismo to stavili u kontekst, Gardijanu je, na primer, trebalo više od četiri godine da podigne popularnost na Instagramu na taj nivo.

Nije novina da u visoko polarizovanom okruženju, aktivizam može da istisne nepristrasne informacije a mnogi upozoravaju da „eho komore" na društvenim mrežama znače da ljudi vide i dele samo sadržaje koji odgovaraju njihovim političkim stavovima.

„Mislim da je naše pokrivanje američkih izbora imalo uticaja, ali među ljudima koji već razmišljaju slično kao i mi", kaže Blekiston.

„Mi smo sa Novog Zelanda, mesta gde smo dovoljno srećne da imamo liderku kojoj možemo da verujemo da će se starati o nama kad budemo u nevolji", rekla je ona.

„Gledamo šta se dešava u Americi i mislimo da je svako zaslužio da ima lidera kojem veruje da će se starati o njemu."

Popular slide-show Instagram posts
Instagram
Popularni postovi na Instagramu u stilu slajdšoa

Slajdšouovi (fotografije u nizu) u kojima se objašnjava neka tema čini se da su veoma popularni među mlađom i progresivnijom publikom na Inastagramu.

Progresivni nalozi posvećeni ovom formatu kao što su „So You Want To Talk About…" sada generišu veliki broj interakcija koje mogu da se nose sa ogromnim medijskim kućama.

Ova mala grupa influensera očigledno je imala koristi od visoko podeljene prirode izborne kampanje - mnogi postovi iskorišćavaju schadenfreude (radovanje tuđoj nesreći), osećaj nadmoći nad drugima i funkcije kao što su digitalni pozivi na delovanje.

Ali postoje nagoveštaji i da bi stvari mogle da se promene - ovi postovi sa velikim brojem lajkova koji prikazuju trenutke jedinstva dokazuju da i pozitivne poruke mogu i uspevaju da se probiju do širih masa.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC