IZBORIMA KRAJ TEK U JANUARU: DŽordžija ključna u borbi za Senat

Tanjug

08. 11. 2020. u 10:45

KO će imati većinu u Senatu verovatno neće biti poznato do januara, kada budu poznati rezultati u Džordžiji, bez obzira na to što je Džo Bajden dobio predsedničke izbore, javlja AP.

ИЗБОРИМА КРАЈ ТЕК У ЈАНУАРУ: Џорџија кључна у борби за Сенат

Foto Ilustracija V. N.

Demokrate i republikanci zasad nisu uspeli da osvoje većinu, pošto prema dosadašnjem broju glasova, imaju po 48 senatorskih mesta, a za većinu je potrebno 51.

Dva mesta iz Džordžije biće određena 5. januara, a što se tiče po jednog upražnjenog mesta iz Aljaske i Severne Karoline, još se ne zna ishod.

"Ako osvojimo Džordžiju, promenićemo Ameriku", rekao je demokratski lider Čak Šumer na slavlju povodom pobede Bajdena u subotu uveče.

Ako demokrate dobiju većinu u Senatu, uz kontrolu Predstavničkog doma i uz šefa države, imaće apsolutnu vlast u Vašingtonu.

Bajden bi mogao da imenuje kandidate, uključujući i one za njegov kabinet, a otvorila bi mu se mogućnost da sprovede svoje zakone kroz Kongres.

"Senat je poslednja linija odbrane", tvitovao je Nacionalni republikanski senatorski komitet, nakon što je Bajden proglašen pobednikom.

Republikanci rade na očuvanju većine, ali i da osiguraju dva mesta na Aljasci i Severnoj Karolini, opet bi im nedostajao jedan senator za većinu od 51.

Sledeće poprište "bitke" između republikanaca i demokrata najverovatnije će biti izbor dva senatora iz Džordžije, kako većina eksperata očekuje, dodaje AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)