subota, 20. aprila 2024.

“Tamo daleko” i u Banja Luci

Objavljeno: 11. novembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Izložba “Tamo daleko 1918-2018”, koja je napravljena u svrhu obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, danas će u organizaciji Kluba Ars Nova i grada Banja Luke i grada Valjeva, izložba biti postavljena u Banskom dvoru u Banja Luci.

Postavka je u sklopu svečanog obeležavanja godišnjice pobede Srpske vojske u Velikom ratu i u susret godišnjici oslobođenja Banja Luke 21. novembra 1918. godine. Nekoliko dana posle oslobođenja. 27. novembra Banjalučka regija proglašava direktno ujedinjenje sa kraljevinom Srbijom i biva njen integralni deo sve do proglašenja Kraljevine SHS i nestanka kraljevine Srbije sa političke mape sveta, 1. decembra 1918. godine.

Ova izložba postavljena je svečano 15. septembra 2018. godine, na dan početka proboja Solunskog fronta, istovremeno u Herceg Novom, u Valjevu, na Floridi i u Ohaju, i tako počela obilazak svih srpskih i svetskih gradove u kome žive potomci slavnih ratnika i naših saveznika. Do sada je imala preko 60 postavki u našim konzulatima, pravoslavnim hramovima, vojnim i društvenim ustanovama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *