Negirajući Bajdenovu pobedu, Pompeo se uputio u Evropu i na Bliski Istok 1Majk Pompeo Foto: EPA-EFE/ Chris Kleponis

Nepriznajući poraz Donald Trampa na predsedničkim izborima, državni sekretar SAD, Majkl Pompeo, počinje danas posete državama Evrope i Bliskog istoka čiji su lideri međutim u međuvremenu čestitali pobedu Trampovom rivalu Džozefu Bajdenu.

Pompeo će posetiti sedam država da bi naglasio prioritete Trampove administracije, posebno njenu antikinesku i antiiransku politiku, a posetiće i jevrejska naselja na Zapadnoj obali koje su prethodni državni sekretari izbegavali.

Uobičajena spoljnopolitička pitanja verovatno će biti u senci vanrednog trenutka u svetskoj politici jer je većina sveta prihvatila rezultate američkih izbora, dok prvi čovek američke diplometije, kao i predsednik Tramp i veći deo republikanske stranke, nisu.

Pompeo je pre nekoliko dana na novinarsko pitanje o tome kada će Stejt department početi svoj deo rada na prenosu vlasti na novu administraciju, odgovorio da će „tranzicija u drugu Trampovu administraciju biti glatka“. Rekao je i da svet treba da bude siguran da će Stejt department biti funkcionalan i uspešan s „predsednikom koji preuzme dužnost 20. januara“, ali pritom nije mislio na Bajdena.

Pridržavajući se Trampovog odbijanja da prizna poraz i njegovim naredbama državnim službama da ne sarađuju s Bajdenovim timom, Stejt department, po zvaničnicima upoznatim s tim, ne omogućava Bajdenu ni telefonske razgovore sa stranim liderima, niti mu prenosi njihove čestitke i druga dokumenta što je uobičajeno radio za novoizabrane predsednike.

Tokom jednonedeljne turnje po sedam zemalja, Pompeo će danas u Francusku, a potom u Tursku, Gruziju, Izrael, Ujedinjenje Arapske Emirate, Katar i Saudijsku Arabiju. Lideri svih tih zemalja su čestitali Bajdenu pobedu na predsedničkim izborima.

Četiri zemlje od tih – Francuska, Turska, Gruzija i Katar, imale su trnovite odnose s Trampovom administracijom i nije jasno da li će se Pompeo pojaviti u javnosti s bilo kojim od njihovih lidera.

Uz to, pošto Pompeo ima leden odnos prema novinarima, ne zna se da li je uopšte planirano da tokom turneje odgovara na njihova pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari