Luka Jović šutira na gol Mađara (© Star sport)
Luka Jović šutira na gol Mađara (© Star sport)

Pitanje karaktera

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.11.20. | 11:09

Za opstanak u B diviziji Lige nacija igramo protiv Mađarske (20.45)

Kada je pre mesec dana Norveška izgubila njen meč veka od Srbije u Oslu, tugovala je jedno veče. Bilo je suza, tuge do neba, čak i nekih čarki unutar tima.

Ali, tri dana kasnije u Oslo je došla Rumunija u meču Lige nacija i doživela katastrofu. Uzdrmana Norveška je ekspresno podigla glavu, prestrojila se u hodu, zaključila da za prosutim mlekom ne vredi plakati i sa 4:0 dobila utakmicu. Pokazali su momci iz zemlje fjordova da imaju karakter.

Izabrane vesti

Tri dana posle tragičnog poraza od Škotske, zbog kojeg ni posle 20 godina – isto kao i Norveška – neće videti Evropsko prvenstvo, Srbija će igrati u Budimpešti sa Mađarskom (20.45, TV Nova S). Imaće i te kako zašta da igra. Nije ovo neki nebitni prijateljski meč, od čijeg rezultata ništa ne zavisi. Ovo je utakmica u kojoj će Orlovi igrati za opstanak u Ligi nacija B. Ujedno, ovo je utakmica u kojoj će Orlovi pokazati imaju li karakter ili ne.

Naš državni tim je na poslednjem mestu grupe, nema nijednu pobedu, ima bod manje od Turske. Onaj koji u sredu u ponoć završi kao četvrti, u sledećem ciklusu Lige nacija igraće u C klasi. Samo što se iz nje izvukla, Srbiji preti da se tamo vrati.

Ima i onih u fudbalskoj čaršiji koji rezonuju da je bolje ispasti klasu niže, jer se odatle lakše kvalifikovati na Evropsko prvenstvo. Ako je to logika – a nadamo se da u reprezentaciji nije – onda najbolje da se strmoglavimo u najniži razred, jer bismo valjda pored Malte, Andore i San Marina uspeli nekad i negde da „iščačkamo“ kartu za EP.

Filip Mladenović u oktobarskom meču sa večerašnjim rivalom (© Star sport)Filip Mladenović u oktobarskom meču sa večerašnjim rivalom (© Star sport)

Ne, Srbija protiv Mađarske i u sredu protiv Rusije na Marakani mora da pojuri pobede, da proba da ostane u Ligi B. Da pokaže karakter, da nije potpuno potonula posle teškog poraza od Škotske, već da želi brzo da uči, istina na teži način i da gleda unapred. Samo pobedama se zida put ka uspesima, ka boljem sutra. A, kvalifikacije za Svetsko prvenstvo su tu iza vrata, počinju već u martu i bilo bi porazno da u 2020. godini, kada već Orlovi nisu otišli na EP, dožive totalni debakl, izgube baš sve.

Ni pobede, naravno, neće obrisati sve što se dogodilo u četvrtak uveče. Svođenje računa zbog neuspeha protiv Škotske tek će da usledi, ništa taj debakl ne može da sakrije. To ne znači da bi sad trebalo dići ruke od svega i malodušno glumeti glinenog goluba na narednim utakmicama.

Selektor Ljubiša Tumbaković neće moći da sedi na klupi zbog kazne UEFA. Ono što se provlačilo ispod radara u prethodnom periodu, zbog tolikog insistiranja da svi gledamo samo ka Škotskoj je da Srbija u 2020. godini nije dobila nijednu utakmicu u 90 minuta. Samo je tukla Norvešku u 120.

U ovoj kalendarskoj godini, ako se gledaju samo susreti u tih 90 minuta, Srbija je izgubila od Rusije (3:1), Mađarske (1:0) i odigrala nerešeno sa Turskom (0:0, 2:2), Norveškom (1:1) i Škotskom (1:1). A, sada ide na noge raspevanoj i razdraganoj Mađarskoj, koja je u četvrtak uveče uradila sve ono što smo se nadali do poslednjeg trena da će uspeti Srbija: gubila je kod kuće od Islanda, a onda u tri poslednja minuta napravila veleobrt (2:1) i plasirala se na Evropsko prvenstvo.

Komšije su favoriti pred večerašnji okršaj. Dočekuju ga u boljoj atmosferi, u sjajnoj su seriji rezultata, a imaju i one za šta da se bore: sa dve poslednje utakmice na svom terenu nije nerealno da osvoje prvo mesto i presele se u Ligu A.

Srbija je, dakle, ponovo u ulozi autsajdera, ponovo je prežaljena i unapred otpisana. A, obično tada najbolje igra. Nije ovo samo borba za opstanak, igra za bodove, ovo je veliki test karaktera. Da Orlovi pokažu mogu li da podignu glavu posle teškog poraza, da li imamo čemu da se makar nadamo pred početak trke za Mundijal, a neka je potpuno suluda sudbina da iako su teže u njima - bolje prolazimo.

Projektovani sastavi

LIGA NACIJA, DIVIZIJA B, PETO KOLO

MAĐARSKA – SRBIJA, 20.45, TV Nova S

Stadion: Puškaš arena

Igra se bez prisustva publike

Sudija: Glen Niberg (Švedska)

MAĐARSKA (3-5-2): Dibuš – Botka, Lang, Kečkeš – Lovrenčić, Kalmar, A. Nađ, Soboslaj, Holender – Nikolić, R. Salai.

SRBIJA (3-4-2-1): Dmitrović – Spajić, S. Mitrović, Milenković – Lazović, Maksimović, Gudelj, Mladenović – Tadić, Milinković-Savić – Jović.

GRUPA 3 B DIVIZIJE LIGE NACIJA

18.00 (2,70) Turska (3,10) Rusija (2,75)

20.45 (3,10) Mađarska (3,00) Srbija (2,50)



tagovi

Ljubiša Tumbakovićfudbalska reprezentacija SrbijeLiga nacijaFudbalska reprezentacija Mađarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara