Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
VAŽAN DAN ZA SRPSKU Lideri stranaka očekuju dobre rezultate i UBEDLJIVU POBEDU

VAŽAN DAN ZA SRPSKU Lideri stranaka očekuju dobre rezultate i UBEDLJIVU POBEDU

U Bosni i Hercegovini danas su održani lokalni izbori na kojima je više od tri miliona građana ko će ih u naredne četiri godine predstavljati u njihovim gradovima i opštinama.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Lokalni izbori BiH 2020 Foto: Dubravka Čolović, Bojana Majstorović, Siniša Pašalić / RAS kombo
Lokalni izbori BiH 2020

Tom prilikom lideri stranaka, koje učestvuju u izbornom procesu, ubeđeni su da će upravo njihovi kandidati biti koji će odneti ubedljivu pobedu na ovogodišnjim lokalnim izborima.

Prvi čovek SNSD Milorad Dodik poručio je danas tokom glasanja u rodinim Laktašima da su lokalni izbori važan dan za Republiku Srpsku i njen demokratski kapacitet.

- Važno je da ljudi izađu na izbore, jer se time daje demokratska snaga Republici Srpskoj. Predizborna kampanja bila je fer i korektna - rekao je novinarima Dodik. On je istakao da je za Republiku Srpsku najbolja vest da su izbori održani u punom kapacitetu i u propisanoj proceduri.

Pročitajte još

- Želim svima uspeh na izborima, jer to pokazuJe snagu Republike Srpske i njen demokratski potencijal - dodao je Dodik. On je naglasio da nove lokalne uprave treba da afirmišu programe i planove koje su planirali.

Milorad Dodik na glasanju u Laktašima
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Milorad Dodik na glasanju u Laktašima

- Verujem da će lokalne uprave u koordinaciji sa institucijama Republike Srpske i međunarodnim institucijama doprineti još snažnijem razvoju - rekao je Dodik.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se lokalni izbori održavaju u složenim uslovima zbog pandemije virusa korona, ali da uz poštovanje svih epidemioloških mera ne bi trebalo da bude ni zdravstvenih, niti bilo kojih drugih problema, te pozvala sve građane Srpske da ostvare Ustavom zagarantovano pravo i biraju one koji su najbolji.

Cvijanovićeva je kao potpredsednik SNSD istakla da SNSD predstavlja najozbiljniju i najodgovorniju političku ponudu.

Željka Cvijanović na glasanju u Banjaluci
Foto: Kabinet predsednika RS / RS
Željka Cvijanović na glasanju u Banjaluci

- Očekujem da će SNSD ispuniti izborni cilj, a to je 80 odsto načelničkih pozicija. To znači da ćemo odbraniti pozicije na kojima smo se nalazili prethodne četiri godine, ali imamo i ambiciju da ćemo osvojiti neke nove - rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon glasanja u Banjaluci. Ona je naglasila da SNSD računa na podršku koalicionih partnera.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poželeo je puno uspeha svim kandidatima širom Srpske koji su danas na listama da budu birani u gradskim i lokalnim skupštinama, a građanima da biraju najbolje.

Radovni Višković
Foto: Srna
Radovni Višković

- Onima koji će ih predstavljati naredne četiri godine i koji će biti najbolji izbor za Republiku Srpsku, želim da skupa gradimo i razvijamo Republiku Srpsku, od Trebinja pa do Novog Grada -poručio je Višković, koji je glasao jutros u Srednjoškolskom centru "Milutin Milanković" u Milićima.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da očekuje da lokalni izbori proteknu u demokratskoj atmosferi i da građani slobodno izraze volju.

Nedeljko Čubrilović na glasanju u Banjaluci
Foto: Ustupljene fotografije
Nedeljko Čubrilović na glasanju u Banjaluci

Čubrilović, koji je i predsednik Demosa, očekuje da lokalne zajednice dobiju predstavnike koji će zastupati interese svoje lokalne sredine i zalagati se za ono što su obećavali građanima u predizbornoj kampanji.

Prijave za krađe na izborima

Kandidat SP za gradonačelnika Doboja Srđan Todorović izjavio je da nema očekivanja na ovim lokalnim izborima, jer je, kako tvrdi, već od jutros izvršena izborna krađa zbog koje će nadležnim institucijama podneti prijave.

Pročitajte još

Todorović očekuje da će Centralna izborna komisija BiH proveriti sve navode koje će joj SP dostaviti i da će poništiti izbore na većem broju biračkih mesta sa kojih su od jutros zaprimljene prijave posmatrača kojima nije dozvoljen ulaz pre 7.00 časova.

Srdjan Todorović
Foto: Srna
Srdjan Todorović

Todorović je izjavio novinarima, nakon što je glasao na biračkom mestu u ŽTP-u, da će sve prijave posmatrača o uočenim nepravilnostima za koje SP utvrdi da su opravdani, dostaviti CIK-u BiH, a protiv odgovornih i krivične prijave.

Građani Doboja biraju gradonačelnika između tri kandidata - Srđana Todorovića (SP), Cvijana Filipovića (SDS) i Borisa Jerinića (SNSD).

Opozicija očekuju pobedu na izborima

Kandidat SDS za gradonačelnika Istočnog Sarajeva Miroslav Lučić rekao je očekuje pobedu SDS, kao i njega kao kandidata za gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

On očekuje da u svim gradskim opštinama SDS postigne odličan rezultat, kao i na Palama koalicioni partner iz PDP.

- Svi smo vrijedno radili i mislim da će to narod Istočnog Sarajeva ceniti i da će SDS na kraju ovog dana imati razlog za veselje - rekao je Lučić novinarima, nakon što je glasao.

Predsednik SDS Mirko Šarović izjavio je da očekuje da će svaki birač shvatiti poruku da ova stranka želi da Republiku Srpsku i svaki njen grad izgrađuje za sve građane.

Mirko Šarović i Miroslav Lučić
Foto: SDS / RS
Mirko Šarović i Miroslav Lučić

- Čini mi se da je, uprkos epidemiji virusa korona, prisutna velika energija i da su građani shvatili koliko je njihov glas važan. Očekujem da će svaki birač shvati poruku da Republiku Srpsku i svaki njen grad izgrađujemo za sve nas, a ne za jednu političku opciju i jednu stranku - rekao je Šarović novinarima, nakon što je glasao u Istočnom Novom Sarajevu.

Kandidat PDP za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković očekuje da građani danas u što većem broju izađu na lokalne izbore, te da očekuje pobjedu.

- Promene su tu, a bitna i ključna je izlaznost na izborima - rekao je Stanivuković novinarima. On očekuje pobedu u Banjaluci, iako su, kako kaže uočene nepravilnost kada je reč o procesu glasanja.

Stanivuković je naveo da se uočene nepravilnosti uglavnom odnose na to da na određenim biračkim mestima nije bilo dozvoljeno učešće opozicionih posmatrača, te manjak glasačkih listića za gradonačelnika, i druge.

- Sve nepravilnosti smo naveli u zapisnicima, te očekujemo ponovno brojanje glasova na tim mestima, ukoliko bude potrebno - rekao je Stanivuković.