≫ 

Ovi gradovi su u strahu od otapanja usled globalnog zagrevanja: Među njima London, Atina, Dubrovnik

Promene na Grenlandu utiču na celu planetu, jer milijarde tona otopljenog leda podižu nivo mora u Australiji, Aziji, Evropi i SAD

  • 0
Greenland, Grenland Foto: Tanjug/AP

Novo Nasino istraživanje pokazalo je koji evropski gradovi bi prvi bili potopljeni zbog globalnog otopljavanja.

Grenland je na putu da u ovom veku izgubi više leda nego u bilo kojom drugom periodu holocena, periodu od 12.000 godina tokom kog je procvetala ljudska civilizacija. Veliko otapanje leda na Grenlandu dovodi Zemlju u opasnost od velikih seoba i migracija svih vrsta - što dalje uzrokuje brojne druge posledice na kvalitet života, piše Nacionalna geografija.

- Topljenje leda na Grenlandu može da poveća nivo mora za 7,6 metara, što će biti razarajuće za priobalna područja širom planete - rekao je prošle godine okeanograf iz agencije Nasa Džoš Vilis.

Greenland, Grenland Grenland, Foto: Tanjug/AP

Kako bi utvrdili ozbiljnost problema, NASA je osmisila alat pomoću kog može da predvidi koji bi gradovi bili potpoljeni zbog topljenja lednika.

Naučnici su u "formuli" uračunali dejstvo Zemljine gravitacije i njene rotacije kako bi predvideli kako će voda da se "redistribuira" širom sveta.

- Alat za svaki grad daje jasnu sliku koji su lednici od posebne važnosti - izjavio je svojevremeno jedan od naučnika koji je učestvovao u istraživanju, prenosi Večernji list.

Promene na Grenlandu utiču na celu planetu, jer milijarde tona otopljenog leda podižu nivo mora u Australiji, Aziji, Evropi i SAD.

A istraživanje je pokazalo da od topljenja velikih ledenih površina na zapadnom delu Grenlanda u Evropi treba da strahuju London, Dubrovnik, Tromse (Norveška), Oslo, Atina, Sirakuza, Marsej, Gibraltar i Brest (Francuska).

Video: Ovo smo mi uradili našoj planeti! Led se topi na severnom polu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA