pixabay.com

Austrijski parlament usvojio je odluku o drugom “zaključavanju” Austrije, sa ograničenjem kretanja koje će važiti celog dana, u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Nove mere počeće da se primenjuju od sutra, a one imaju za cilj drastično smanjenje kontakata.

Za razliku od „blagog zaključavanja”, koje je usvojeno početkom meseca, a koje je predviđalo i policijski čas od 20 do šest sati ujutro, uz zatvaranje gastronomije, hotelijerstva, ovaj put su samo vladajuće partije – Narodna stranka (OVP) i Zeleni – glasali za nove mere.

Opozicija, uključujući i Socijaldemokratsku partiju (SPO), koja je prethodnu meru podržala, kritikovala je oštro austrijsku vladu.

SPO i NEOS su istakli da smatraju zaključavanje pravom merom, ali ne podržavaju predviđeno zatvaranje škola.

Slobodarska partija Austrije (FPO) u potpunosti odbija zaključavanje.

Šef poslaničkog kluba OVP August Veginger optužio je opoziciju za neodgovorno ponašanje.

Od utorka do uključujući 6. decembra počinju da se primenjuju nove pooštrene mere „potpunog zaključavanja”, po uzoru na proleće.

Pored ugostiteljskih i hotelskih objekata, zatvaraju se i radnje, izuzev prehrambenih, drogerija, apoteka, banaka, pošta, benzinskih pumpi.

Ograničenje kretanja proširuje se na ceo dan, tako da će građani moći da izađu iz svoja „četiri zida” samo ako moraju u kupovinu najbitnijih potrepština, da pomažu nekom drugom, da idu na posao, ili prošetaju iz psihičkih i fizičkih razloga, odnosno radi šetnje kućnog ljubimca.

Takođe se zatvaraju i škole, to jest svi uzrasti prelaze na učenje od kuće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here