Brexit: Nastavak pregovora Brisela i Londona

Pregovarač Europske unije (EU) Michel Barnier i njegov britanski kolega David Frost već su razgovarali u nedjelju (EPA)

Pregovori između Brisela i Londona o budućim vezama poslije Brexita nastavljeni su danas u Briselu, uz pritisak jer je ostalo još malo vremena za postizanje dogovora, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Vidjet ćemo da li ćemo naći sporazum. U ovom trenutku ne možemo reći da li će dogovor biti postignut do kraja sedmice, ni kada, ni da li će ga uopće i biti“, izjavio je neimenovani europski zvaničnik i dodao kako se već mnogo kasni.

Pregovarač Europske unije (EU) Michel Barnier i njegov britanski kolega David Frost već su razgovarali u nedjelju, a danas poslije podne nastavljaju razgovore u cilju pronalaska kompromisa poslije osam mjeseci pregovora.

„I dalje smo odlučni, strpljivi i pokazujemo poštovanje. Želimo da naša buduća saradnja bude otvorena ali i poštena u svim oblastima“, rekao je Barnier.

Brojna otvorena pitanja

Frost je rekao kako se radi naporno kako bi bio postignut dogovor ali je „put još dug“.

Rok za postizanje dogovora ističe 31. decembra kada se završava prijelazni period poslije istupanja Velike Britanije iz članstva u EU koji je 31. januara stupio na snagu. Do kraja godine važe europski standardi ali bez trgovinskog sporazuma, Londonu i Briselu prijeti privredni šok.

Pregovarači moraju postići dogovor prije kraja godine kako bi dokument ratificirale dvije strane. Europski parlament posljednje zasijedanje u ovoj godini je zakazao za 14. decembar.

Brisel i London trebaju se dogovoriti između ostalog o pitanjima trgovine, sigurnosti, energetike, ribolova i saobraćaja.

Izvor: Agencije